Jedan od praznika koji Srbi najviše poštuju je Krstovdan. Tog dana obavezan je strogi post.
Neki vernici na Krstovdan žive samo na hlebu i grožđu, a ako ipak želite nešto više da spremite ovo je predlog za neka od najlepših posnih jela.
Knedle od krompira
Sastojci:
- 500 g krompira
- 500 g brašna
- prezle
- so
Priprema:
1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.
Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.
Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.
Valjati ih u prezle i služiti tople.
Riba sa krompirom u rerni po bakinom receptu
Potrebno je:
1 kg krompira
500 g ribe po izboru
so, biber
aleva paprika
začin
kukuruzno brašno
1 veća glavica crnog luka
ulje
Priprema:
Tepsiju podmazati uljem a krompir iseći na listiće. U njega dodati alevu papriku, bibera, začina i ulja i sve izmešati.
Staviti u podmazanu tepsiju. Između krompira ugurati kolutove crnog luka koji ste posolili.
Ribu posoliti i uvaljati u kukuruzno brašno, malo poprskati uljem i staviti na krompir.
Peći na 200 stepeni C oko 50 min da lepo porumeni. Sjajan ručak. Prijatno!
Posna lenja pita na vodi
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje griza
- 1 šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
Za fil:
- 1,5 kg rendanih jabuka
- 1 šolja šećera
- 1 kafena kašičica cimeta
- rendana kora 1 limuna
- 1 vanil šećer
Priprema:
Najpre treba napraviti fil tako što ćemo narendati jabuke, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešati i ostaviti. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. Od te smese izvaditi jednu šolju praškaste smese.
U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači.
Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta.
Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo odmekšalo i povezalo se sa filom.
Posna burek pita sa kupusom
Potrebno je:
kupus
600 – 700 g brašna tip 500
1 kašičica soli
voda
Umesite testo od brašna, soli i vode. Testo mora biti glatko bez grudvica, da se ne bi kidalo. Mora biti bez pruga, to je znak da je testo dobro umešeno.
Kad ste umesili testo odvojte ga na jufkice, napravite 8 komada. Potom uzmite jedan plastični podmetač i stavite na njega malo ulja. Zatim i jufkicu malo pouljite i pritisnite rukom pa stavite da malo odstoji pod prijanjajućom folijom.
Nakon toga pripremite kupus koji ste prethodno prodinstali i ostavili da se ohladi.
Uzimajte jufku po jufku, krenite lagano da je tanjite dlanom jedne ruke, od spolja ka unutra. Kad se dovoljno rastanji bacite je u vazduh nekoliko puta da se skroz dobije tanka kora.
Nakon toga lagano povlačiti krajeve i skroz je razvući. Ponovo je malo pouljite i savijete krajeve ka sredini.
Zatim to sklonite sa strane, a uzimate sve ostale jufke i ponavljate postupak.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem