Dekoracija stola za Božić treba da bude svečana, ali jednostavna. Neizostavni običajni detalji su žito, sveća, vino.
Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti malo slame.
Raznovrsne đakonije su uvek dobrodošle, a mi smo za vas izdvojili 3 recepta sa mesom.
Mekane krmenadle
Sastojci:
- 500 g šargarepe
- 500 g krompira koji se ne raspadaju kuvanjem
- 2 jajeta
- kašika brašna
- so, biber
- muskatno orašče
- 6 kašika ulja
- 4 krmenadle (po 150 g)
- malo majorana
- 2 kašike masti
Priprema:
Sitno izrendati krompir i šargarepu, pa pomešati sa jajima i brašnom. Posoliti, pobiberiti i začiniti muskatnim oraščićem. Zagrejati rernu na 80 stepeni. Zagrejati ulje u tiganju, vaditi kašikom masu od povrća i spuštati je u vrelo ulje da se prži. Blago pritisnuti, okrenuti i pržiti s druge strane da porumene. Dobijene krokete izvaditi i ostaviti u rerni da se ne ohlade. Posoliti i pobiberiti meso, natrljati majoranom. Zagrejati mast u drugom tiganju, pržiti krmenadle s jedne strane 6 minuta, pa s druge isto toliko. Servirati krmenadle i krokete od povrća. Najbolji prilog je puno zelene salate.
Pečeni svinjski but sa koricom od meda
Sastojci:
- 2,5 kg svinjskog buta sa kožurom
- so, biber
- 2 kašike meda
- 10-12 karanfilića
- 2 kašike jakog senfa
- pomorandža
Priprema:
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Svinjsko meso oprati i osušiti u kuhinjskoj krpi. Kožuru unakrst zaseći. Meso natrljati solju i biberom. Pečenje špikovati karanfilićima i peći u rerni oko 150 minuta. Posle 30 minuta preliti sa malo vrele vode. U toku pečenja, meso više puta prelivati sokom od pečenja. Pomešati senf sa medom. U toku poslednjih 20 minuta pečenja, meso više puta premazivati ovom mešavinom. Pre nego što počnete da sečete meso, ostavite ga da se odmori najmanje 15 minuta. Pomorandžu oprati, obrisati i iseći na kriške. Pečenje služiti sa kriškama pomorandže i po želji servirati sa salatom od svežeg ili kiselog kupusa.
Jagnjeći but iz rerne
Sastojci:
- 1,6 kg jagnjećeg buta sa koskom
- 1 veza majčine dušice
- 2 grančice ruzmarina
- 2 čena belog luka
- 6 kašika maslinovog ulja
- so, biber
- 200 ml belog vina
- začin od suvog povrća
- 1 kg krompira
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Iseckati majčinu dušicu i polovinu pripremljenog ruzmarina, kao i beli luk. Izmešati sve sa 3 kašike ulja. Oprati meso i premazati ga pripremljenom marinadom. Posoliti i pobiberiti meso, po ukusu. Ispržiti but sa svih strana na 3 kašike ulja, u velikoj šerpi sa vatrostalnim drškama. Zaliti sa 100 ml vina i staviti u rernu na oko 60 minuta, da se polako krčka. Oljuštiti krompiriće, pa iseći na polovine (ukoliko su sitni ostaviti cela, a ako su prekrupni iseći na četvrtine). Rasporediti oko mesa, posoliti, pobiberiti. Dodati preostali ruzmarin i doliti preostalo vino i malo vode. Krčkati još 60 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Stvarukusa.rs
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno