Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Novogodišnji meni: 5 predloga za glavno jelo za koje će vam svi tražiti recept

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Da li je u pitanju trpezarijski ili barski sto, u novogodišnjoj noći i za Božić, uživamo u hrani.

Izvor: Foto: Shutterstock

Nova godina i Božić su tradicionalno vreme okupljanja i druženja s porodicom i prijateljima.

A centralni deo okupljanja čini upravo praznična trpeza na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije.

Pogledajte nekoliko recepata za glavno jelo koji će oduševiti sve ukućane za vreme novogodišnjih praznika.

novogodisnji-meni-glavno-jelo-sta-spremati-za-novu-godinu-bozic-praznici-nova-godina-musaka-lazanje-piletina-krompir
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Sočne šnicle u sosu od crnog luka

Sastojci:

  • 600 g šnicli
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica mešavine začina
  • 2 kašičice senfa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 dl mleka
  • 200 g kisele pavlake
  • 1,5 kašika brašna

Priprema:

1. Šnicle tanko iseći i blago izlupati čekićem za meso, a zatim ih iseći na štapiće. Začiniti i premazati kašičicom senfa.

2. Ostaviti da odstoje najmanje pola sata. Zatim na zagrejanom ulju pripremljene šnicle ispržiti sa svih strana dok blago ne porumene, pa dodati sitno seckanu glavicu crnog luka i naliti malo vode.

3. Krčkati oko 45 minuta uz povremeno dodavanje vode, dok šnicle ne omekšaju.

4. U međuvremenu razmutiti brašno u hladnom mleku, da nema grudvica, dodati pavlaku, kašičicu senfa i malo soli i bibera, pa sve sjediniti.

5. Gotove šnicle izvaditi iz tiganja, pa u isti dodati mešavinu mleka, brašna i pavlake i mešati dok ne počne da vri. Potom vratiti šnicle i kratko kuvati, najduže minut, dok se šnicle ne povežu sa sosom. Služiti toplo uz priloge i salatu po želji.

musaka_na_grcki_nacin-1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Musaka na grčki način

Sastojci:

Osnova

  • 6 patlidžana srednje veličine
  • maslinovo ulje (za prženje patlidžana)

Za sos sa mesom

  • 750 g mlevene junetine ili jagnjetine
  • 2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno iseckane na kockice)
  • 2 čena belog luka (usitnjena)
  • 400 g paradajza (iseckanog)
  • 2 kašike pirea od paradajza
  • kašičica šećera
  • šolja crvenog vina
  • morska so i biber
  • lovorov list
  • prstohvat cimeta
  • 1/4 šolje maslinovog ulja

Za bešamel sos

  • 875 ml mleka
  • 100 g putera
  • 100 g brašna
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 žumanceta
  • 100 g parmezana + za posipanje musake

Priprema:

1. Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.

2. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.

Sos sa mesom

3. Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i iseckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Bešamel sos

4. U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte  brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle  idodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20x30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.

novogodisnji-meni-glavno-jelo-sta-spremati-za-novu-godinu-bozic-praznici-nova-godina-musaka-lazanje-piletina-krompir
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Francuski krompir iz rerne

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • glavica luka
  • oko 300 g kobasice
  • 5 barenih jaja
  • 2 nekuvana jajeta
  • 2 dl kisele pavlake
  • malo mleka
  • oko 200 g trapista
  • sobiber

Priprema:

Vatrostalnu posudu podmažite, staviti isečenu glavicu luka, odozgo poređajte red krompira isečenog na kolutove, red sremskih kobasica, red barenih jaja. Postupak ponavljajte dok ne utrošite materijal. Umutite 2 jajeta i pavlaku (dodajte i malo mleka), posolite i zalijte preko krompira. Pecite oko 40 minuta. Kad krompir dobije rumenu boju, preko njega stavite rendan sir da se lepo otopi.

novogodisnji-meni-glavno-jelo-sta-spremati-za-novu-godinu-bozic-praznici-nova-godina-musaka-lazanje-piletina-krompir
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Hrskava piletina iz rerne

Sastojci:

  • 2 kriške starog hleba
  • 1 1/2 šolja rendanog parmezana
  • 2 kašičice origana
  • 1 1/2 kašičica sušenog usitnjenog bosiljka
  • 1 1/2 kašičica iseckanog belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 4 šnicle pilećeg belog mesa

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni C.

2. Kriške hleba usitnite u blenderu i prebacite ih u plitku posudu. Dodajte i šolju parmezana, origano, bosiljak i beli luk pa promešajte.

3. Piletinu uvaljajte u smesu sa hlebom i začinima i poređajte na nauljen pleh. Poprskajte piletinu uljem i pospite preostalim parmezanom (1/2) šolje.

4. Piletinu pecite u zagrejanoj rerni dok sredina mesa ne bude pečena (oko 30 minuta).

novogodisnji-meni-glavno-jelo-sta-spremati-za-novu-godinu-bozic-praznici-nova-godina-musaka-lazanje-piletina-krompir
Izvor: Profimedia/Shutterstock Jednostavan recept za lazanje

Sastojci:

  • 400 g kora za lazanje
  • 0,5 kg mešanog mlevenog mesa
  • 0,5 l pasiranog paradajza
  • 0,5 l crnog vina
  • veća glavica crvenog luka
  • beli luk (tri čena)
  • peršun, biber, so, origano, bosiljak
  • 1 vrećica parmezana
  • 25 g maslaca
  • 3 kašike brašna
  • 0,6 l mleka

Priprema:

1. Sos: Na ulju prepržiti naseckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vino, so, biber, seckani peršun, seckani beli luk i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana šargarepa i drugo povrće, po želji.

Sve zajedno se mora kuvati oko pola sata, tj dok veći deo tečnosti ne ispari.

2. Bešamel: Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mleko i, uz stalno mešanje, kuvati dok se malo ne zgusne. (Ako vam “pobegne” i zgusne se previše, dodajte još malo mleka)

3. Lazanje (testeninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minuta, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.

4. Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red testa. Na testo opet lagano bešamel i onda red sosa. Pa opet testo pa bešamel pa sos, testo, bešamel, pa sos… I tako dok se ne potroši sve, s tim da testo mora biti poslednje i mora biti zaliveno bešamelom. Važno je da sosa i bešamela ima dovoljno, da testo ima u čemu da se kuva. Takođe, kod pripreme treba imati u vidu da sos bude malo slaniji jer bešamel i testo ne sadrže so.

5. Pecite lazanje u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumeni, zatim posuti parmezanom i peći još 10 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: Stvarukusa.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti