Svi mi znamo da ljubav na usta ulazi, pa činjenica da Dan zaljubljenih i nije taj dan bez dobre hrane svakako nije iznenađenje.
Ali zašto biste trošili novac u prepunim i skupim restoranima? Zašto ove godine ne provedete savršen Dan zaljubljenih u udobnosti svog doma?
Dan zaljubljenih je odličan povod za pripremanje različitih specijaliteta.
Obradujte svoju drugu osobu slanim i slatkim đakonijama.
Svakim zalogajem izjavite ljubav.
Pogledajte predloge i pronađite inspiraciju.
Za pripremu ovog neobičnog jela su vam, pored jaja, potrebne i dve gumice, drveni štapić (može i četkica ili olovka), i parče kartona.
Najpre stavite jaja da se kuvaju, a za to vreme isecite parče kartona, za to vam može poslužiti ambalaža od mleka ili soka. Skuvana jaja ostavite dva minuta da se ohlade. Oljuštite ih, stavite u presavijen karton, preko stavite štapić i pričvrstite sa strane gumicama. Jaja moraju biti topla kada se stavljaju u ovaj kalup. Ovako pripremljeno jaje držite u frižideru oko sat vremena, a zatim ga polako odvojite od kartona, isecite i poslužite.
Korica:
- 150g mlevenog keksa
- 70g dekor čoko komadića
- 90g istopljenog putera
Fil:
- 200g krem sira
- 180g kisele pavlake
- 150g šećera
- 1 kašika arome vanile
- 1 jaje
- 1 puding sa ukusom crne čokolade
- 140g dekor čoko komadića
- 150ml slatke pavlake
Ganaš:
- 100g mlečne čokolade
- 100g crne čokolade
- 200ml slatke pavlake
Dekoracija:
- Dekor mix srca
Postupak:
1. Za koricu pomešasti sve sastojke. U kalupe za mafine staviti mafin korpice pa u njih po 1 kašiku smese za koricu koju treba rasporediti po dnu svake korpice. Zatim odložiti u frižider i pripremiti fil.
2. Za fil mikserom umutiti krem sir, kiselu pavlaku i šećer. Dodati jaje i aromu vanile i opet umutiti. Kroz sito dodati puding od crne čokolade, takođe umutiti mikserom.
3. U smesu dodati nemućenu slatku pavlaku i mutiti dok ne nastane glatka smesa. Na kraju dodati čoko komadiće, lepo sjediniti i rasporediti preko korice u korpicama do vrha.
4. Korpice peći u zagrejanoj rerni na 160 stepeni 30 minuta. Nakon pečenja isključiti rernu i ostaviti korpice još sat vremena da se ohlade u njoj.
5. Nakon toga pripremiti ganaš, za njega staviti sve sastojke u šerpicu, kuvati na srednjoj temperaturi uz konstantno mešanje i čim se sve lepo sjedini ganaš je gotov.
6. Ganašom sada popuniti udubljenje na korpicama koje je nastalo tokom pečenja, ukrasiti dekor srcima i staviti u frižider da se ohladi.
Sastojci:
- 3 jaja
- 250 g brašna
- 1,5 dl jogurta ili kiselog mleka
- 2,5 dl mleka
- 2 kašike šećera
- kašičica soli
- kašičice praška za pecivo
- 2 kašike rastopljenog maslaca
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka mikserom dobro umutiti masu da bude glatka (bez grudvica) i ostaviti je da odstoji oko 10 minuta.
Pročitajte i: Počela je sezona špargli: Evo predloga za ukusnu salatu!
Zagrejati plotnu, pa na zagrejanom tiganju, bez masnoće, peći manje palačinke (otprilike dve u manjem tiganju, tri u većem).
Palačinke služiti odmah dok su vruće. Premazati ih po želji: voćnim sirupom, medom, džemom, slatkim krem sirom, čvrsto umućenom, slatkom pavlakom ili bilo kojim nadevom koji vam se dopada.
Sastojci:
- 400 g kora za lazanje
- 0,5 kg mešanog mlevenog mesa
- 0,5 l pasiranog paradajza
- 0,5 l crnog vina
- veća glavica crvenog luka
- beli luk (tri čena)
- peršun, biber, so, origano, bosiljak
- 1 vrećica parmezana
- 25 g maslaca
- 3 kašike brašna
- 0,6 l mleka
Priprema:
1. Sos: Na ulju prepržiti naseckani crveni luk, dodati meso i još malo propržiti. Zatim dodati paradajz, vino, so, biber, seckani peršun, seckani beli luk i ostale začine. Može se dodati na sitne komadiće narezana šargarepa i drugo povrće, po želji.
Sve zajedno se mora kuvati oko pola sata, tj dok veći deo tečnosti ne ispari.
2. Bešamel: Na maslacu prepržiti 3 kašike brašna, dodati toplo mleko i, uz stalno mešanje, kuvati dok se malo ne zgusne. (Ako vam “pobegne” i zgusne se previše, dodajte još malo mleka)
3. Lazanje (testeninu) ubaciti u kipuću vodu 2-3 minuta, a nakon toga ih držati u hladnoj vodi.
4. Lazanje se slažu u dublju tepsiju ili staklenu vatrostalnu posudu. Tepsiju prvo namazati margarinom i zaliti jednim slojem bešamela. Nakon toga ide prvi red testa. Na testo opet lagano bešamel i onda red sosa. Pa opet testo pa bešamel pa sos, testo, bešamel, pa sos… I tako dok se ne potroši sve, s tim da testo mora biti poslednje i mora biti zaliveno bešamelom. Važno je da sosa i bešamela ima dovoljno, da testo ima u čemu da se kuva. Takođe, kod pripreme treba imati u vidu da sos bude malo slaniji jer bešamel i testo ne sadrže so.
5. Pecite lazanje u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta dok ne porumeni, zatim posuti parmezanom i peći još 10 minuta.
Za 2 osobe:
- 300 g pilećeg filea
- 45 g maslaca
- 1/2 glavice crnog luka
- 1 paprika babura
- 1 čen belog luka
- 150 g šampinjona
- 1 kašika brašna
- 1 dcl pilećeg bujona
- 1 dcl mleka
- so i biber po ukusu
- kari po ukusu
- 4 palačinke po vašoj omiljenoj smesi
Priprema:
Skuvajte piletinu u ključaloj vodi, izvadite je i ostavite sa strane. Sačuvajte tečnost (bujon) u kojoj je kuvana piletina.
U tiganju rastopite maslac, pa u njemu propržite seckani crni luk i papriku. Dodajte sitno seckan beli luk i šampinjone isečene na četvrtine. Posolite i začinite po želji.
Skuvanu piletinu isecite na komadiće, posolite i pobiberite, a potom stavite u tiganj. U malo mleka razmutite brašno, pa tu smesu sipajte u tiganj.
Dodati preostalo mleko i pileću supu. Jelo krčkajte svega nekoliko minuta na srednjoj temperaturi, često mešajući dok se svi ukusi ne sjednie, a sos ne dobije lepu gustinu.
Gotovim jelom puniti palačinke i služiti dok je još toplo.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem