Ako volite sireve onda je kiš loren pun pogodak za ukusnu večeru.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 35 ml vode
- 75 g hladnog maslaca
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
Za nadev:
- 4 jajeta
- 40 g brašna
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 400 ml punomasnog svežeg mleka
- 30 g mekog maslaca
- 100 g gaude
- 50 g ementalera
- 50 g čedara
- 50 g plavog sira
- 2 prstohvata bibera
- 2 prstohvata soli
- 1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Brašno, so, šećer i prašak za pecivo pomešajte. Stavite hladni i tvrdi maslac u komadićima i drobite prstima dok se ne oblikuju mrve. Sipajte hladnu vodu i sa njom mrvice od maslaca objedinite u glatko testo. Ono ne treba dugo da se mesi. Uvaljajte u loptu i ostavite na 20 minuta u frižideru.
Razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini tanku koru sa prečnikom otprilike 2 cm većim od kalupa za kiš kako bi mogao da prekrije njegove zidove. Koru dobro prilepite za dno i zidove i izbockajte viljuškom. Pecite na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta.
Pomešajte mleko, pavlaku, maslac, so i prašak za pecivo. Dodajte brašno i umutite, pa kuvajte na tihoj vatri (80°C) 5 minuta. Dodajte jaja i crni biber i lepo umutite. Zatim dodajte sir izdrobljen na kockice ili izrendan (po vašoj želji) i sipajte fil preko kore.
Vratite u rernu na 15 minuta ili dok po krajevima testo ne porumeni, a fil ne počne da dobija boju i dok se ne stegne.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem