Ako volite sireve onda je kiš loren pun pogodak za ukusnu večeru.

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 35 ml vode
  • 75 g hladnog maslaca
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za nadev:

  • 4 jajeta
  • 40 g brašna
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 400 ml punomasnog svežeg mleka
  • 30 g mekog maslaca
  • 100 g gaude
  • 50 g ementalera
  • 50 g čedara
  • 50 g plavog sira
  • 2 prstohvata bibera
  • 2 prstohvata soli
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Brašno, so, šećer i prašak za pecivo pomešajte. Stavite hladni i tvrdi maslac u komadićima i drobite prstima dok se ne oblikuju mrve. Sipajte hladnu vodu i sa njom mrvice od maslaca objedinite u glatko testo. Ono ne treba dugo da se mesi. Uvaljajte u loptu i ostavite na 20 minuta u frižideru.

Razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini tanku koru sa prečnikom otprilike 2 cm većim od kalupa za kiš kako bi mogao da prekrije njegove zidove. Koru dobro prilepite za dno i zidove i izbockajte viljuškom. Pecite na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta.

Pomešajte mleko, pavlaku, maslac, so i prašak za pecivo. Dodajte brašno i umutite, pa kuvajte na tihoj vatri (80°C) 5 minuta. Dodajte jaja i crni biber i lepo umutite. Zatim dodajte sir izdrobljen na kockice ili izrendan (po vašoj želji) i sipajte fil preko kore.

Vratite u rernu na 15 minuta ili dok po krajevima testo ne porumeni, a fil ne počne da dobija boju i dok se ne stegne.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs