Poljski golupčići (golabki) je tradicionalno jelo koje podseća na naše sarme, samo što se umesto kiselog koristi svež kupus. Sarme se peku u rerni prelivene bujonom ili sosom od paradajza.
Sastojci:
- glavica kupusa
- 2 kašike maslaca
- 1 crni luk
- 1 kg mlevene junetine
- 500 g mlevene svinjetine
- 1 ½ šoljica kuvanog pirinča
- 1 čen sitno naseckanog belog luka
- so, biber
- 1 šoljica bujon
- 1 kisela pavlaka ili šoljica pavlake za kuvanje
Priprema:
u šerpu sipajte vodu i posolite. Nožem odvojite tvrdi deo kupusa, pa celu glavicu stavite u provrelu vodu. Kuvajte oko 3 minutea dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.
Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom. U tiganju otopite maslac, pa dodajte naseckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomešajte ga s mlevenim mesom, kuvanim pirinčem i belim lukom, pa posolite i popiberite.
Napunite listove kupusa mesom, pa urolajte poput sarme. Složite ih u tepsiju, prelijte bujonom, pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite na 180°C oko 60 minuta. Poslužite s kiselom pavlakom i prema želji pospite mlevenom paprikom ili čilijem.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem