Poljski golupčići (golabki) je tradicionalno jelo koje podseća na naše sarme, samo što se umesto kiselog koristi svež kupus.  Sarme se peku u rerni prelivene bujonom ili sosom od paradajza.

Sastojci:

  • glavica kupusa
  • 2 kašike maslaca
  • 1 crni luk
  • 1 kg mlevene junetine
  • 500 g mlevene svinjetine
  • 1 ½ šoljica kuvanog pirinča
  • 1 čen sitno naseckanog belog luka
  • so, biber
  • 1 šoljica bujon
  • 1 kisela pavlaka ili šoljica pavlake za kuvanje

Priprema:

u šerpu sipajte vodu i posolite. Nožem odvojite tvrdi deo kupusa, pa celu glavicu stavite u provrelu vodu. Kuvajte oko 3 minutea dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.

Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom. U tiganju otopite maslac, pa dodajte naseckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomešajte ga s mlevenim mesom, kuvanim pirinčem i belim lukom, pa posolite i popiberite.

Napunite listove kupusa mesom, pa urolajte poput sarme. Složite ih u tepsiju, prelijte bujonom, pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite na 180°C oko 60 minuta. Poslužite s kiselom pavlakom i prema želji pospite mlevenom paprikom ili čilijem.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr