Kuku paka je jelo koje obožavaju u Keniji, Tanzaniji i Ugandi. Meso se tradicionalno peče na roštilju, ali može da se zameni i tiganjem ili rerno, a zatim se meso stavlja u kari sos i kokosovo mleko. Ako ne volite egzotične ukuse, kokosovo mleko zamenite običnim.

Sastojci:

  • 1 kg piletine
  • 3 čena belog luka
  • 2 limuna
  • 2 kašičice soli
  • ¼ kašičice čilija u prahu
  • ¼ šoljice listova korijandera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 1 čili papričica
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ¼ kašičice mlevenog korijandera
  • ¼ kašičice kumina
  • ¼ kašičice kurkume
  • 400 ml nezaslađenog kokosovog mleka
  • 2 kašike kisele pavlake
  • pirinač

Priprema:

Iseckajte beli luk, pa dodajte sok limuna, pola kašičice soli i čili, pa utrljajte u piletinu. Poklopite i marinirajte pola sata.

U međuvremenu napravite kari sos: grubo naseckajte crni luk, ljutu papričicu, paradajz i listove korijandera. U blenderu ustnite dok ne dobijete pastu. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa dodajte mleveni korijander, kumin i kurkumu, pa mešajte nekih minut. Sipajte pastu od povrća i posolite. Mešajte dok se ne sjedini i kuvajte, povremeno mešajući dok ne dobijete smesu gustu poput paste, 15 do 20 minuta.

Pleh obložite pek papirom, pa rasporedite piletinu. Pecite oko 20 minuta na 180°C ispod grila u rerni (ili je ispecite na roštilju).

Protresite kokosovo mleko, pa ga dodajte u kari i dobro promešajte da se sjedini. Lagano kuvajte dok se malo ne zgusne, 5 do 10 minuta. Stavite pirinač da se kuva u drugoj posudi.

Kad se piletina ispeče, prebacite je sa sokovima od pečenja u tiganj gde je kari sos, pa dinstajte na laganoj vatri, neprestano mešajući i dodajte pavlaku. Probajte i po potrebi začinite. Poslužite sa pirinčem.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: punkufer.hr