Kuku paka je jelo koje obožavaju u Keniji, Tanzaniji i Ugandi. Meso se tradicionalno peče na roštilju, ali može da se zameni i tiganjem ili rerno, a zatim se meso stavlja u kari sos i kokosovo mleko. Ako ne volite egzotične ukuse, kokosovo mleko zamenite običnim.
Sastojci:
- 1 kg piletine
- 3 čena belog luka
- 2 limuna
- 2 kašičice soli
- ¼ kašičice čilija u prahu
- ¼ šoljice listova korijandera
- 1 glavica crnog luka
- 1 paradajz
- 1 čili papričica
- 2 kašike maslinovog ulja
- ¼ kašičice mlevenog korijandera
- ¼ kašičice kumina
- ¼ kašičice kurkume
- 400 ml nezaslađenog kokosovog mleka
- 2 kašike kisele pavlake
- pirinač
Priprema:
Iseckajte beli luk, pa dodajte sok limuna, pola kašičice soli i čili, pa utrljajte u piletinu. Poklopite i marinirajte pola sata.
U međuvremenu napravite kari sos: grubo naseckajte crni luk, ljutu papričicu, paradajz i listove korijandera. U blenderu ustnite dok ne dobijete pastu. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa dodajte mleveni korijander, kumin i kurkumu, pa mešajte nekih minut. Sipajte pastu od povrća i posolite. Mešajte dok se ne sjedini i kuvajte, povremeno mešajući dok ne dobijete smesu gustu poput paste, 15 do 20 minuta.
Pleh obložite pek papirom, pa rasporedite piletinu. Pecite oko 20 minuta na 180°C ispod grila u rerni (ili je ispecite na roštilju).
Protresite kokosovo mleko, pa ga dodajte u kari i dobro promešajte da se sjedini. Lagano kuvajte dok se malo ne zgusne, 5 do 10 minuta. Stavite pirinač da se kuva u drugoj posudi.
Kad se piletina ispeče, prebacite je sa sokovima od pečenja u tiganj gde je kari sos, pa dinstajte na laganoj vatri, neprestano mešajući i dodajte pavlaku. Probajte i po potrebi začinite. Poslužite sa pirinčem.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem