Tikvice su povrće koje se lako kombinuje sa ostalim namirnicama, pa tako možete praviti razne čorbe, pite, ali i jela poput musake.

Zato, iskoristite sezonu tikvica i napravite sjajna jela od ovog povrća.

Mi vam predlažemo neke od najuksnijih obroka sa tikvicama.

Brza pita sa tikvicama
Ručak za svačiji džep: 3 recepta za brza i ukusna jela sa tikvicama
Foto: Shutterstock ukusan-obrok-za-pola-sata-brza-pita-sa-tikvicama-jogurtom-i-2-vrste-brasna-308915372

Potrebno je:

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1/2 l jogurta
  • 3 pune supene kašike belog brašna
  • 3 pune supene kašike kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike ulja
  • so

Priprema:

Ogulite i izrendajte tikvicu. Posolite, prekrijte krpom i ostavite da odstoji.

Umutite jaja, jogurt i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Izmešajte i na kraju dodajte tikvicu koju ste pre toga dobro ocedili.

U tepsiju sipajte malo ulja i zagrejte je u vrućoj rerni, a zatim u vrelo ulje saspite smesu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Pohovane tikvice iz rerne
Ručak za svačiji džep: 3 recepta za brza i ukusna jela sa tikvicama
Foto: Printscreen instagram / adrys_homemade pohovane-tikvice-iz-rerne-najukusnije-pljeskavice-koje-cete-probati

Potrebno je:

  • 2 veće tikvice
  • 3 čena belog luka
  • ravna kašičica soli
  • ravna kašičica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 5/6 kašika brašna po izboru.

Priprema:

Tikvice oljuštite i izrendajte. Posolite ih, promešajte i ostavite 10ak minuta. Beli luk sitno iseckajte.

Nakon što su tikvice odstajale iscedite ih rukama, pa im dodajte iseckani beli luk, so i sodu bikarbonu. Dodajte jaja, pa sjedinite smesu.

Na kraju dodajte brašno. U zavisnosti od toga koliko ste dobro iscedili tikvice, zavisi koliko će vam ovde brašna biti potrebno. Sipajte postepeno do željene gustine.

Rernu uključite na 200stepeni. Na pleh obložen pek papirom kašikom uzimajte smesu i formirajte pljeskavice. Smanjite rernu na 180 stepeni i pecite 20ak minuta.

Kremasta čorba od tikvica
Ručak za svačiji džep: 3 recepta za brza i ukusna jela sa tikvicama
Foto: Shutterstock shutterstock_707924710

Sastojci:

  • 400 grama tikvica
  • 2 dl punomasnog kravljeg mleka
  • 1 kašika slanog maslaca
  • 1 kašika belog pšeničnog brašna
  • 1 i po kašika seckanog peršuna
  • 80 grama kisele pavlake
  • 8 dl vode
  • 1 kašika mešavine suvih začina

Priprema:

Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu i prelijte da 7 dl vode. Kuvajte 10 minuta da lagano ključa. Dodajte mleko i maslac i kuvajte 5 minuta. Skinite s vatre i izmiksajte. Brašno izmešajte s 1 dl vode i dodajte u supu. Začinite mešavinom suvih začina i pavlakom i ostavite da kuva 3-5 minuta. Skinite s vatre i dodajte peršun.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: Stvarukusa.rs