Tikvice su povrće koje se lako kombinuje sa ostalim namirnicama, pa tako možete praviti razne čorbe, pite, ali i jela poput musake.
Zato, iskoristite sezonu tikvica i napravite sjajna jela od ovog povrća.
Mi vam predlažemo neke od najuksnijih obroka sa tikvicama.
Potrebno je:
- 1 tikvica srednje veličine
- 1/2 l jogurta
- 3 pune supene kašike belog brašna
- 3 pune supene kašike kukuruznog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 jaja
- 2 supene kašike ulja
- so
Priprema:
Ogulite i izrendajte tikvicu. Posolite, prekrijte krpom i ostavite da odstoji.
Umutite jaja, jogurt i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Izmešajte i na kraju dodajte tikvicu koju ste pre toga dobro ocedili.
U tepsiju sipajte malo ulja i zagrejte je u vrućoj rerni, a zatim u vrelo ulje saspite smesu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Potrebno je:
- 2 veće tikvice
- 3 čena belog luka
- ravna kašičica soli
- ravna kašičica sode bikarbone
- 2 jaja
- 5/6 kašika brašna po izboru.
Priprema:
Tikvice oljuštite i izrendajte. Posolite ih, promešajte i ostavite 10ak minuta. Beli luk sitno iseckajte.
Nakon što su tikvice odstajale iscedite ih rukama, pa im dodajte iseckani beli luk, so i sodu bikarbonu. Dodajte jaja, pa sjedinite smesu.
Na kraju dodajte brašno. U zavisnosti od toga koliko ste dobro iscedili tikvice, zavisi koliko će vam ovde brašna biti potrebno. Sipajte postepeno do željene gustine.
Rernu uključite na 200stepeni. Na pleh obložen pek papirom kašikom uzimajte smesu i formirajte pljeskavice. Smanjite rernu na 180 stepeni i pecite 20ak minuta.
Sastojci:
- 400 grama tikvica
- 2 dl punomasnog kravljeg mleka
- 1 kašika slanog maslaca
- 1 kašika belog pšeničnog brašna
- 1 i po kašika seckanog peršuna
- 80 grama kisele pavlake
- 8 dl vode
- 1 kašika mešavine suvih začina
Priprema:
Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu i prelijte da 7 dl vode. Kuvajte 10 minuta da lagano ključa. Dodajte mleko i maslac i kuvajte 5 minuta. Skinite s vatre i izmiksajte. Brašno izmešajte s 1 dl vode i dodajte u supu. Začinite mešavinom suvih začina i pavlakom i ostavite da kuva 3-5 minuta. Skinite s vatre i dodajte peršun.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus