1. Sočivo oprati pod mlazom tekuće vode, staviti u posudu i preliti vodom. Ostaviti u vodi preko noći.

Sastojci:

- 300 g sočiva
- 1 l supe od povrća
- glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- celer
- 4 krompira
- struk praziluka
- so, biber
- malo muskatnog oraščića
- kašika srednje ljutog senfa
- malo šećera
- 4 para viršli
- veza seckanog peršuna

2. Supu zagrejati u šerpi. Sočivo ocediti i dodati supi, pa na šporetu sve kuvati oko 30 minuta na vatri srednje jačine.

3. U međuvremenu očistiti glavicu crnog luka, pa je zatim iseckati na kockice. Šargarepe oguliti i iseći na kolutiće. Oprati celer, očistiti ga i iseći na kockice. Krompir oguliti, oprati i iseći na kockice. Praziluk oprati, očistiti i iseći na kolutiće.

4. Povrće dodati sočivu, pa kuvati još 20 minuta na vatri srednje jačine. Varivo pikantno začiniti solju, biberom, muskatnim oraščićem, senfom i šećerom.

5. Viršle iseckati, dodati varivu i sve kuvati još 5 minuta. Po želji dodati sirće. Ukrasiti peršunom.