Egzotično voće pod nazivom japanska jabuka ili kaki u nedozrelom obliku može imati opor, ali u potpuno zrelom slatki ukus poput meda skrivenog u njegovom narandžinom mesu. Upravo zbog kupovine u pogrešnom stadijumu sazrevanja i nepoznavanja njegovih blagodeti nažalost nije često u našoj činiji s voćem. 

Tokom svake sezone sazrevanja, voćke mogu menjati oblik. Takođe variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svetlo žute do tamno narandžaste. Cela voćka je jestiva osim semenke i peteljke.

Pogledajte i Namirnice za jačanje imuniteta u toku zime

Blagotvorna svojstva japanske jabuke:

1. Sadrži malo kalorija (70 kcal/100 g) i bogat je izvor vlakana.

2. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog hemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno delovanje.

3. Sveža jabuka sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ova jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči gde služi kao antioksidans za filtriranje svetla.

4. Dobar izvor vitamina C

5. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ovi vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u telu.

6. Sveže voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.

Pogledajte i Ruski narodni lek za jačanje imuniteta i bolje varenje

Odabir i čuvanje

U prodavnici izaberite voće žuto narandžaste boje bez udaraca ili posekotina po njoj. Sušena japanska jabuka je takođe dostupna kao. Dozrela jabuka može se čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci. 

Možete uživati u svežem plodu, kao i njegovom suvom obliku gde se najčešće koristi za kolače, pudinge, salate i pahuljice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zadovoljna