Egzotično voće pod nazivom japanska jabuka ili kaki u nedozrelom obliku može imati opor, ali u potpuno zrelom slatki ukus poput meda skrivenog u njegovom narandžinom mesu. Upravo zbog kupovine u pogrešnom stadijumu sazrevanja i nepoznavanja njegovih blagodeti nažalost nije često u našoj činiji s voćem.
Tokom svake sezone sazrevanja, voćke mogu menjati oblik. Takođe variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svetlo žute do tamno narandžaste. Cela voćka je jestiva osim semenke i peteljke.
Pogledajte i Namirnice za jačanje imuniteta u toku zime
Blagotvorna svojstva japanske jabuke:
1. Sadrži malo kalorija (70 kcal/100 g) i bogat je izvor vlakana.
2. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog hemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno delovanje.
3. Sveža jabuka sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ova jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči gde služi kao antioksidans za filtriranje svetla.
4. Dobar izvor vitamina C
5. Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ovi vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u telu.
6. Sveže voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.
Pogledajte i Ruski narodni lek za jačanje imuniteta i bolje varenje
Odabir i čuvanje
U prodavnici izaberite voće žuto narandžaste boje bez udaraca ili posekotina po njoj. Sušena japanska jabuka je takođe dostupna kao. Dozrela jabuka može se čuvati u zamrzivaču nekoliko meseci.
Možete uživati u svežem plodu, kao i njegovom suvom obliku gde se najčešće koristi za kolače, pudinge, salate i pahuljice.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Zadovoljna
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način