Cilj posta jeste čišćenje duše i tela od strasti i grehova. Takođe, podrazumeva uzdržavanje od loših navika, misli i dela.

Božić predstavlja završetak jednog ciklusa, a poslednji dan Božićnog posta je Badnji dan kada cela porodica treba biti na okupu. Uveče se na taj dan unosi badnjak u kuću, a obred podrazumeva paljenje badnjaka za zdravlje i blagostanje ukućana.

Za Badnji dan se obavezno priprema posna trpeza. Iznose se suve šljive, smokvve, kajsije, koštinjavi plodovi.

Obično se ne izostavlja salata od krompira, riba, prebranac i suve punjenje paprike. Zatim se na bogatoj posnoj trpezi mogu naći i pita od krompira ili kupusa.

Poslastice mogu biti sitni kolači, pita bundevara, baklava i slične đakonije.

Badnju trpezu svakako krasi sveća, a posle večere porodica bi terbala otići do crkve gde se dočekuje Božoć.

Božićna trpeza odlikuje se raznim jelima, post se završio, tako da se ukućani mogu omrsiti tradicionalnim srpskim jelima: supa, sarma, pečenje ili ćuretina...

Pravi se česnica i u nju se ubacuje novčić, veruje se da onome kome zapadne parče u kojem se nalazi novčić, imati para tokom čitave godine.

Običaj je da na Božić, rano ujutru, dolazi položajnik (muško dete) koga ukućani darivaju nekim simboličnim poklonom. Takođe, na ovaj dan porodica treba biti na okupu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu