Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih elemenata, kaže Elizabet Somer, autorka knjige Eat Your Way to Happiness. Upravo zato prehranu bismo trebali temeljiti na svežim namirnicama, a izbjegavati onu koja nije "u sezoni".
1. Špargle
Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo čitave godine, ali su najbolje u proleće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo 'drvenaste' i bez ukusa.
Umesto toga odaberite:
Prokelj pripada porodici krstašica, prepun je vitamina C koji jača imunitet i vitamina K koji osnažuje kosti. Najbolje ga je spojiti s domaćom slaninom.
2. Breskve
Leto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon leta teško ih je naći u radnjama. Ako vas s polica ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, verojatno je tu došlo iz Južne Amerike.
Umesto toga odaberite:
Citrusno voće poput pomorandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka i drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.
3. Svež grašak
Slatko zrno graška prolećna je poslastica, koje se smatra jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih meseci, plodovi će biti brašnasti i s malo ukusa.
Umesto toga odaberite:
Smrznuti grašak iz zamrzivača, koji je ubran u jeku sezone, te imauokus najbliži "pravoj" stvari.
4. Klip kukuruza
Jesti kuvani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. No sveži klipovi u zimskim mesecima daleko su od onih letnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrna.
Umesto toga odaberite:
Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svežim namirnicama. U zimskim mesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrna i dalje dobiti važne izvore luteina.
5. Jagode
Nađite li na jagode tokom zime, reč je o proizvodu koji je pola leta i celu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju ukus i miris jagoda, a i hranjive su vrednosti nestale tokom dugotrajnog skladištenja.
Umesto toga odaberite:
Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinuje u pripremi pečenih poslastica poput pita i savijača.
Pročitajte i Mleveni paradajz u flašama za zimu
6. Paradajz
Krajem leta paradajz pruža maksimalni ukus, sočnost i aromu. No ako je nakon toga stajao više meseci u hladnjači, budite uvereni da su plodovi izgubili svoju svežinu, ukus i količinu likopena.
Umesto toga odaberite:
Sveže je uvijek najbolje, no u zimskim mesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužiće i konzervirani pelati i pasiran paradajz. Ako imate mogućnost, odaberite tegle s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.
7. Borovnice
Ne samo da su borovnice izuzetno skupe u zimskim mesecima, već u njima manjka količina vitamina C i podložne su češćem truljenju.
Umesto toga odaberite:
Smrznute su borovnice zdrave kao one sveže, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: punkufer.dnevnik.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem