Za osvežavajući efekt kojeg gazirana voda ostavlja na tvom jeziku i nepcu zaslužan je ugljen dioksid, koji pod pritiskom stvara "skakanje" mehurića u ustima. Naučnici su nedavno sproveli eksperiment da li goji taj njen sastavni deo. Istraživanje Univerziteta Birzeit u Palestini posmatralo je mikroskopski karbonizaciju u periodu od 6 meseci.

Naučnike je zanimalo može li karbonizacija sama po sebi uticati na gojenje. Vršili su eksperiment na dijetama odraslih muških laboratorijskih miševa, koje su hranili istom dijetom, a svaki od njih pio je različitu vrstu vode: vodu iz slavine, izvorsku vodu, gaziranu i dijetalnu gaziranu vodu (dostupnu u Americi). 

Pogledajte i Šta će se dogoditi ako se umijete mineralnom vodom?

Miševi koji su pili dijetalnu ili običnu gaziranu vodu jeli su i udebljali se više od onih koji su pili negaziranu vodu.  Istraživanje je pokazalo kako je njihovom debljanju uzrok povećana produkcija grelina, peptidnog hormona koji stimuliše glad. Kako bi potvrdili ovo istraživanje, naučnici su napravili isti eksperiment i na 20 mladića, koji je pokazao jednake rezultate.

Umesto gaziranih napitaka, isti efekat možete dobiti i obogaćivanjem obične vode voćem, medom, začinima i travama. 

Iskoristite sok svojih najdražih agruma, jagoda, kivija, borovnica, pa i krastavaca, zavisno od sezone i dodajte u izvorsku vodu.

Možete je pomešati s malo meda ili javorovog sirupa. Dodajte joj i najdraže bilje, poput sveže mente ili začine kao što je đumbir.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zdravakrava