Staroplaninski kačamak je kombinacija vlaškog sa ovčijim sirom i "bugarskog" sa slaninom i suvim paprikama, izuzetno ukusno i kalorično jelo za prave gurmane.
Sastojci:
1kg belog kukuruznog brašna
3 glavice crnog luka srednje veličine
300 g dimljene slanine ili sušenice
pršute i 2-3 cepkane suve paprike
1 kriška tvrđeg ovčijeg sira ili jačeg kravljeg
po 1 kašičica mlevene i tucane paprike
Priprema:
U šerpu sipati oko 1,5 l vode, kašiku soli i kašiku masti da prokuva. Kada voda provri dodati postepeno kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje da se razbiju grudvice. Kuvati dok se ne zgusne oko 10-20 minuta.
U drugu šerpu staviti kašiku masti i sitno seckani crni luk da se uprži. Kada dobije staklastu boju dodati na kocke isečenu slaninu, cepkane suve paprike, polovinu izgnječenog sira i nastaviti sa prženjem još nekoliko minuta. Isključiti ringlu i dodati mlevenu papriku i izmešati sa ostalim sastojcima.
U vatrostalnu ili zemljanu činiju preručiti kačamak, pola upržene smese izmešati sa kačamakom, zatim poravnati i preliti ostatkom uprženog luka i slanine ili odmah sve pomešati. Odozgo posuti rendan ili izgnječen ostatak sira.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: juznasrbija.info
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus