Staroplaninski kačamak je kombinacija vlaškog sa ovčijim sirom i "bugarskog" sa slaninom i suvim paprikama, izuzetno ukusno i kalorično jelo za prave gurmane.

Sastojci:

1kg belog kukuruznog brašna

3 glavice crnog luka srednje veličine

300 g dimljene slanine ili sušenice

pršute i 2-3 cepkane suve paprike

1 kriška tvrđeg ovčijeg sira ili jačeg kravljeg

po 1 kašičica mlevene i tucane paprike

malo svinjske masti ili ulje

voda

so

Pogledajte i Evo šta su naši preci tradicionalno jeli za doručak

Priprema:

U šerpu sipati oko 1,5 l vode, kašiku soli i kašiku masti da prokuva. Kada voda provri dodati postepeno kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje da se razbiju grudvice. Kuvati dok se ne zgusne oko 10-20 minuta.

U drugu šerpu staviti kašiku masti i sitno seckani crni luk da se uprži. Kada dobije staklastu boju dodati na kocke isečenu slaninu, cepkane suve paprike, polovinu izgnječenog sira i nastaviti sa prženjem još nekoliko minuta. Isključiti ringlu i dodati mlevenu papriku i izmešati sa ostalim sastojcima.

U vatrostalnu ili zemljanu činiju preručiti kačamak, pola upržene smese izmešati sa kačamakom, zatim poravnati i preliti ostatkom uprženog luka i slanine ili odmah sve pomešati. Odozgo posuti rendan ili izgnječen ostatak sira.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? 

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: juznasrbija.info