Kokosova voda je providna tečnost koja se nalazi u mladom, još nesazrelom kokosu. Izuzetno je osvežavajuća, sadrži lako svarljive šećere, vitamine i elektrolite.
Kokosova vode se može smatrati potpuno prirodnim elektrolitskim napitkom, koji uspešno može da konkuriše veštačkim sportskim napicima. Iako mogu biti obogaćeni koktelom vitamina B kompleksa, pa i proteinima, sportski napici ipak ne mogu da se mere sa prirodnom kokosovom vodom.
Pročitajte kako da napravite kokosovo mleko.
Kokosova vode je posebno dobra kada treba hidrirati i osvežiti organizam u slučaju spoljašnjih vrućina, povišene temperature, napornih treninga i slično. Iako po sastavu podseća na takozvane „sportske napitke“, kokosova voda ima manje šećera od većine njih. Sadrži proteine, prirodne biljne šećere, kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, natrijum, vitamin C, vitamine B1 i B6. Blagotvorno deluje na imunitet, krvni pritisak i rad srca.
Kokosovu vodu koriste i poznati sportisti. Dobar primer je poznati teniser Džon Izner, koji je izjavio da mu je kokosova voda pomogla da izdrži najduži meč u istoriji tenisa, koji je odigrao na Vimbldonu protiv Nikole Maua 2010. i koji je trajao 11 sati.
Ako hoćete da dobijete maksimalne dobrobiti od kokosove vode, najbolje je da koristite organsku kokosovu vodu kojoj nisu naknadno dodati šećer ili veštački ukusi.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zdravahrana.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus