Donosimo vam jednu majstorsku avanturu sa ovim žutim cvetićem. Vino od maslačka je lako napraviti, ali mu treba vremena da se “formira”.

Pogledaje i Kako da napravite med od maslačka (VIDEO)

Potrebno vam je:

- 10 do 12 šolja maslačka (isključivo cvetovi) – možete ga brati tokom proleća i čuvati u zamrzivaču dok ne sakupite dovoljno.

- 1 šolja meda

- 1.1 kg šećera

- Kora jedne pomorandže, iseseckana

- Kora jednog limuna, iseckana

- 3.7 litara vode

- 2 kašikice svežeg, iseckanog đumbira

- 5 karanfilića

- 1 paketić vinskog kvasca za belo vino

- 1 šolja soka od pomorandže

- 1/2 šolje soka od limuna

Pogledajte i Lekoviti maslačak: Čaj, sok i sirup za zdravlje organizma (RECEPT)

Priprema:

Stavite cvetiće, med, šećer, kore pomorandže i limuna u veliku posudu i pomešajte. Posebno skuvajte vodu i vruću je prelijte preko cvetne smese. Sve to kuvajte 30 minuta na laganoj vatri. Nakon toga, smesu ohladite na sobnoj temperaturi.

Pripremite kvasac: u 100ml vode (zagrejane na nekih 30-37 stepeni) istresete paketić od 10g kvasca, lagano promešate i ostavite 15-tak minuta. Nakon toga opet ga promešajte i dodajte u prethodnu smesu.

Dodajte svemu sok od limuna i pomorandže, zatim đumbir i karanfilić. Sipajte u staklene ili keramičke boce, prekrijte i ostavite na mračnom mestu mesec dana.  Posle toga tečnost procedite i sipate u sterilizovane flaše, zatvorite ih i ostavite vino da stoji bar oko tri meseca na hladnom i mračnom mestu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa