Donosimo vam jednu majstorsku avanturu sa ovim žutim cvetićem. Vino od maslačka je lako napraviti, ali mu treba vremena da se “formira”.
Pogledaje i Kako da napravite med od maslačka (VIDEO)
Potrebno vam je:
- 10 do 12 šolja maslačka (isključivo cvetovi) – možete ga brati tokom proleća i čuvati u zamrzivaču dok ne sakupite dovoljno.
- 1 šolja meda
- 1.1 kg šećera
- Kora jedne pomorandže, iseseckana
- Kora jednog limuna, iseckana
- 3.7 litara vode
- 2 kašikice svežeg, iseckanog đumbira
- 5 karanfilića
- 1 paketić vinskog kvasca za belo vino
- 1 šolja soka od pomorandže
- 1/2 šolje soka od limuna
Pogledajte i Lekoviti maslačak: Čaj, sok i sirup za zdravlje organizma (RECEPT)
Priprema:
Stavite cvetiće, med, šećer, kore pomorandže i limuna u veliku posudu i pomešajte. Posebno skuvajte vodu i vruću je prelijte preko cvetne smese. Sve to kuvajte 30 minuta na laganoj vatri. Nakon toga, smesu ohladite na sobnoj temperaturi.
Pripremite kvasac: u 100ml vode (zagrejane na nekih 30-37 stepeni) istresete paketić od 10g kvasca, lagano promešate i ostavite 15-tak minuta. Nakon toga opet ga promešajte i dodajte u prethodnu smesu.
Dodajte svemu sok od limuna i pomorandže, zatim đumbir i karanfilić. Sipajte u staklene ili keramičke boce, prekrijte i ostavite na mračnom mestu mesec dana. Posle toga tečnost procedite i sipate u sterilizovane flaše, zatvorite ih i ostavite vino da stoji bar oko tri meseca na hladnom i mračnom mestu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem