Neki stručnjaci tvrde da voda rastvara našu želudačnu kiselinu. Drugi pak da nas to čini debljim. Neki ljudi čak misle da voda gura nesvarenu hranu iz želuca. Može li obična voda da bude toliko štetna za nas?Šta se dešava sa hranom i vodom u želucu?
Proces varenja započinje kada počnemo da razmišljamo o sledećem obroku: luči se pljuvačka u ustima. Kada žvaćemo hranu, ona se meša sa pljuvačkom koja sadrži neophodne enzime za varenje. Onda omekšanala hrana dolazi u želudac gde se meša sa želudačnom kiselinom. U proseku, želucu je potrebno 4 sata da svari hranu i pretvori je u tečnost ili kašu. Kaša odlazi u tanko crevo, odakle se apsorbuju sve hranljive materije.
Voda ne ostaje dugo u želucu. Njemu je potrebno oko 10 minuta da pomeri oko 300 ml vode. Dakle, ako pijete vodu dok jedete, ona neće napraviti jezero u želucu. Ona vrlo brzo prolazi kroz sažvakanu hranu, hidrira je i brzo napušta želudac.
Tečnost ne smanjuje kiselost
Naše telo je komplikovan, ali dobro podešen sistem. Ako želudac “oseti” da nešto ne može da svari, on luči više enzima i povećava kiselost tečnosti koja se u njemu nalazi. Čak i ako popijete pola galona vode, ona neće uticati na nivo kiselosti. Inače, voda dospeva u želudac i sa hranom. Na primer, pomorandža sadrži 86% vode.
Pogledajte i: Zdravo osveženje: Ukusna voda s voćem
Studije su pokazale da određena hrana može da smanji nivo kiselosti u želucu, ali se on vrlo brzo vraća u normalu.
Tečnost ne utiče na brzinu varenja
Ne postoji studija koja je potvrdila zabludu da tečnost gura čvrstu hranu u tanko crevo pre nego što se ona u potpunosti svari. Naučnici tvrde da tečnost napušta telo brže od čvrste hrane, ali ne utiče na brzinu varenja.
Dakle, da li možemo da pijemo dok jedemo?
Ako pijete dok jedete, nećete napraviti nikakvu štetu. Naprotiv, voda će omekšati čvrstu hranu. Ipak, nemojte piti dok ne progutate hranu – u ustima mora biti dovoljno pljuvačke koja sadrži neophodne enzime.
Postoji nekoliko dobrih strana kada je u pitanju unošenje tečnosti dok jedemo. Istraživanje je pokazalo da kada osoba napravi kratku pauzu kako bi popila vodu, to usporava proces unošenja hrane. Kao rezultat, ljudi jedu manje što je dobro.
Pogledajte i: Osvežavajući napitak koji topi masnoće
Ako ste navikli da pijete čaj dok jedete umesto vode, u tome nema ničeg lošeg. Istraživanje je pokazalo da nema razlike u nivou kiselosti nakon konzumiranja čaja ili vode.
Temperatura vode koju pijete ne utiče na brzinu varenja ili količini hranljivih materija koju unosite. Želudac zagreva ili hladi hranu do određenog nivoa. Međutim, naučnici preporučuju da pijete toplu vodu ohlađenu na 65 stepeni.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: cure.ba
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem