Ne bacajte lišće šargarepe, jer sadrži belančevine, vitamine i minerale. Sadrži 6 puta više vitamina C, nego korenje. Odličan je izvor kalcijuma i hlorofila, pa čisti krv, limfu i nadbubrežne žlezde od toksina. Jača kosti i mišiće.Popravlja vid.

Lišće šargarepe retko ko koristi u svojoj ishrani, a trebalo bi jer ono poboljšava vid, čisti krv, leči bubrege i još puno toga. 

Velike količine kalijuma i vitamina K snižavaju krvni pritisak, normalizuju metabolizam, štite od osteoporoze i bolesti srca. Grčki lekari su uključili lišće šargarepe u spisak od 600 biljaka, efikasnih u lečenju raka.

U homeopatiji se koristi čaj od lišća šargarepe kao diuretik za lečenje bolesti bubrega i eliminaciju otoka.  Sok od lišća može se koristiti kao antiseptik za ispiranje usta. Žvaćite ovo lišće da bistese oslobodili od lošeg daha , afti i krvarenja desni.

Pročitajte i: Šta šargarepa dnevno čini vašem zdravlju

Zbog jakog antiseptičkog delovanja, lišće šargarepe se  može  mešati sa medom i koristiti za dezinfekciju rana . Sadrži supstance koje stimulišu rad hipofize.

Napomena:

U ruskoj narodnoj medicini lišće šargarepe se koristi  za stimulaciju materice u vreme porodjaja, pa je zato ne bi smele da ga  jedu žene tokom trudnoće.

Kako se koristi:

Koristite je u salatama, zajedno sa belim lukom, djumbirom i biberom. Možete je stavljati u čorbe, pržiti sa drugim povrćem… itd.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/