Kada odrastemo, naš sistem za varenje se prilagođava drugoj hrani i  mleko nam više ne treba. Koliko je bebi majčino mleko lako za probavu, uvođenjem druge hrane, ono postaje sve teže za varenje, da bi posle postalo nesvarljivo. 

Druga je sasvim priča sa jogurtom i kiselim mlekom. Ne dajte se zavarati činjenicom da su oba ova produkta suštinski mlečna, da se prave od mleka. Ove dve namirnice dobijamo dejstvom bakterija mlečne kiseline, fermentacijom mleka.

Pročitaje i: Kako da napravite domaće kiselo mleko i zbog čega je ova namirnica tako zdrava

I jedna i druga imaju mnogo manju količinu laktoze, koja je teško svarljiva, i ljudi su često intolerantni na nju. Takođe, kiselo mleko i jogurt obiluju vitaminima B grupe, povećavaju imunitet organizma. Kada vam doktor prepiše antibiotike, kazaće vam da uzimate uz jogurt, jer on povoljno utiče na odbrambeni sistem, kako creva, tako i celog organizma.

Zato jer su ovi, takozvani kiseleomlečni, proizvodi odgovorni za uspostavljanje balansa crevne mikroflore. Potpomažu stvaranje K i H vitamina, a značajni su saborci protiv kardiovaskularnih oboljenja. Za šta da se odlučite? Savet stručnjaka je za kiselo mleko. Razlog je taj što u njemu ima više tih dobrih bakterija koje su zapravo i zaslužne za sve dobrobiti o kojima pričamo. Sadrži manje kalorija, i od jogurta.

Takođe, puno je vitamina D, kalijuma, kalcijuma, proteina. Dokazano ima antibiotsko dejstvo, čuva vitalnost organizma, pomaže u borbi protiv anemije, bolesti jetre, kostiju i bubrega, srca i krvnih sudova, gljivičnih infekcija. Ono što će vas možda takođe zanimati je činjenica da je idealno za dijetu, a smanjuje i celulit.

Sada, kad uporedimo mleko sa jogurtom i kiselim mlekom, videćemo šta treba odabrati. Mleko izaziva nadimanje, punomasno je suviše masno, a izuzetno teško se vari, obrano je nutritivno slabo. Pasterizovano i homogenizovano mleko, koje mi inače pijemo, odgovorno je za porast holesterola. Isto tako, povezano je sa alergijama, anemijom i dijarejom.

Voćni jogurti nisu isto što i obični. Prepuni su šećera i sirupa, a voća ima tek u tragovima.

Tako da, ako volite voćni jogurt, jednostavno ga sami napravite, maline, kupine, banana, jogurt i sve to u blender. Da ste ga kupili, uneli biste 80ak kalorija na 100 mililitara, i pri tome zgušnjivače i koncentrate. Ovako, unosite duplo manje kalorija, ali dobrih; i dijeta i zdravlje i ukus!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor:milijanadelibasic.com