Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Kako se rešiti neprijatnog zadaha ako ste jeli beli luk!

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Volite da jedete beli luk? Ipak, odričete ga se jer ima mnogo specifičan i jak miris. Evo kako možete da jedete beli luk, a da nemate neprijatan zadah iz usta.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Beli luk ojačava imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držaće infekcije dalje od vas

Ako se bojite gripa ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako jedite beli luk. Ojačaće imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava držaće infekcije dalje od vas.

Studije takođe potvrđuju da beli luk može da posluži kao odlična prevencija mnogih vrsta raka. Znaju to dobro naše mame i bake koje su često pribegavale ovom prirodnom leku, ali uz jednu neprijatnu nuspojavu - neugodni miris belog luka nakon jela oseća se još satima.

Kako ne biste izbegavali beli luk zbog neprijatnog mirisa, imamo rešenje.

Razlog zbog kojeg snažni miris belog luka ostaje tako dugo nakon jela jeste zbog toga što se probavom u krvotok oslobađaju jedinjenja sumpora iz belog luka. Upravo zato osvežavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka.

Pročitajte i: Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz beli luk ili nakon, trebalo da jedete jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke jer te namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će u hemijskoj reakciji "pokoriti" jedinjenja sumpora iz belog luka i na taj način neutralisati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu volontera.

Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Autor: vecernji.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti