Italijanska tradicionalna kuhinja je danas jedna od najomiljenijih kako u svetu, tako i kod nas. Retko ko može da zamisli da prođe čitava nedelja bez parčeta ukusne pice, lazanje, ili neke brzih makarona sa paradajz sosem.
Ako ste i vi ljubitelj paste na sto načina, evo par zanimljivosti koje će vas sigurno nasmejati.
1. 13. februar je Svetski dan jedenja italijanske hrane.
2. Italijanska pršuta je bila zabranjena u SAD sve do 1989. godine, dok je mortadela zvanično legalizovana tek 2000. Specifično italijansko meso zampone je i dalje zabranjeno, a razlog nije poznat.
3. Italijani zapravo po tradiciji ne stavljaju ćufte u paradajz sos na špagetama, nego serviraju u odvojenim tanjirima.
4. Tek u 18. veku je uz špagete počeo da se servira i paradajz sos.
5. U svetu postoji tačno 600 oblika i vrsti italijanske paste.
6. Rimokatolički poglavar crkve je u 13. veku postavio standard za kvalitet paste, i ona ni dan danas ne sme biti ispod tog standarda.
Pročitajte i: Italijanska kuhinja
7. Prosečna osoba u Italiji godišnje pojede 30 kilograma paste, dok je prosek u ostatku sveta oko 5 kilograma.
8. Prvu fabriku italijanske paste otvorila je porodica Agnes u blizini Đenove, 1824. godine.
9. Čuvena pasta "carbonare" je tradicionalno jelo grada Rima.
10. Pica je prvi put napravljena u Napulju 1889. godine.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: www.oklagija.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus