Italijanska tradicionalna kuhinja je danas jedna od najomiljenijih kako u svetu, tako i kod nas. Retko ko može da zamisli da prođe čitava nedelja bez parčeta ukusne pice, lazanje, ili neke brzih makarona sa paradajz sosem.

Ako ste i vi ljubitelj paste na sto načina, evo par zanimljivosti koje će vas sigurno nasmejati.

1. 13. februar je Svetski dan jedenja italijanske hrane.

2. Italijanska pršuta je bila zabranjena u SAD sve do 1989. godine, dok je mortadela zvanično legalizovana tek 2000. Specifično italijansko meso zampone je i dalje zabranjeno, a razlog nije poznat.

3. Italijani zapravo po tradiciji ne stavljaju ćufte u paradajz sos na špagetama, nego serviraju u odvojenim tanjirima.

4. Tek u 18. veku je uz špagete počeo da se servira i paradajz sos.

5. U svetu postoji tačno 600 oblika i vrsti italijanske paste.

6. Rimokatolički poglavar crkve je u 13. veku postavio standard za kvalitet paste, i ona ni dan danas ne sme biti ispod tog standarda.

Pročitajte i: Italijanska kuhinja

7. Prosečna osoba u Italiji godišnje pojede 30 kilograma paste, dok je prosek u ostatku sveta oko 5 kilograma.

8. Prvu fabriku italijanske paste otvorila je porodica Agnes u blizini Đenove, 1824. godine.

9. Čuvena pasta "carbonare" je tradicionalno jelo grada Rima.

10. Pica je prvi put napravljena u Napulju 1889. godine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: www.oklagija.rs