Ukoliko se konzumira redovno, crveni grejp sprečava ne samo kardiovaskularna, već i ozbiljna maligna oboljenja.

Mnogi botaničari smatraju da je grejpfrut zapravo prirodna mešavina pomorandze i pomela, citrusnog voća koje je iz Indonezije doneto na Barbados u 17. veku. Ime je dobilo 1814. godine na Jamajci, i to zbog načina na koji raste – visi u grozdovima poput grozda. 

Crveni grejp je odličan izvor vitamina C, nutrijenta koji jača imunitet i pomaže organizmu u odbrani od infekcija. Ovaj snažni antioksidans smanjuje štetu uzrokovanu dejstvom slobodnih radikala koja dovodi do upalnih procesa.Upravo zbog toga se grejpfrut preporučuje obolelima od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i astme. 

Lekovita svojstva crvenog grejpa su brojna 

Intenzivna ružičastocrvena boja grejpfruta potiče od likopena, fitonutrijenta koji ima izvanredno antikancerogeno dejstvo. Reč je o jednom od najboljih boraca protiv slobodnih  radikala – jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije. Najnovija istraživanja pokazala su da se redovnim unošenjem namirnica bogatih likopenom, kao što su ružičasti tj. crveni grejp i paradajz, znatno smanjuje rizik od raka prostate. 

U najnovijim studijama na životinjama i laboratorijskim testovima na ljudskim ćelijama, pokazalo se kako limonoidi štite od raka kože, usne duplje, dojke,  želuca i debelog creva. 

Istraživači su otkrili da ljudski organizam može apsorbovati i iskoristititi dugo delujuće limonoide zvane limonini, kojih u citrusnom voću ima u jednakoj meri kao i  vitamina C. U citrusima, limonin je prisutan u obliku limonin-glukozida, tj. vezan je za molekul glukoze (šećera). Naša tela lako apsorbuju to jedinjenje, razlažući šećer i oslobađajući limonin.

Osim toga, naučnici su otkrili kako crveni grejp u svojoj pulpi sadrži glukarate, jedinjenja koja štite od raka dojke. 

Pročitajte i: Ovo su dijete koje nikako ne bi trebalo da sprovodite!

Zašto je dobar grejpfrut kao lek? 

Brojne su zdravstvene prednosti ovog citrusnog voća gorkog ukusa, naveščemo samo neke od njih.. Snižava nivo lošeg holesterola Crveni grejp sadrži pektin, oblik rastvorljivog vlakna, koji kako pokazuju rezultati istraživanja vršenih na životinjama, usporava razvoj ateroskleroze. 

Studije pokazale su da ružićasti i žuti grejpfrut možu sniziti nivo LDL (lošeg) holesterola u krvi, dok crveni grejpfrut snižava i nivo triglicerida.

Sok od grejpfruta sprečava stvaranje kamena u bubregu Ukoliko želite smanjiti rizik od stvaranja kamenja u bubregu, jedite crveni grejp ili pijte sok. 

Pored navedenog, ovaj sok je pospešio i izlučivanje limunske kiseline, čime je znatno smanjen rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. 

Preporučuje se i pušačima 

Stručnjaci tvrde kako se redovnim konzumiranjem grejpfrutovog soka znatno smanjuju šanse za nastanak raka pluća i debelog creva. Naime, tri čaše tog soka dnevno smanjuju aktivnost enzima koji aktivira kancerogene hemikalije iz duvanskog dima. 

Rizik od  karcinoma s godinama se povećava, jer što smo stariji više puta se naše ćelije dele, pa su veće šanse da dođe do mutacija. 

Za razliku od mnogih drugih malignih oboljenja, rak prostate se u početku sporo razvija i često dugo ostane nedijagnostikovan. Stoga je redovno konzumiranje grejpfruta, naročito crvenog jedan od najboljih načina da se to oboljenje spreči, jer se podstiče popravka oštećene  DNK ćelija prostate. 

Grejpfrut i lekovi su veoma opasna kombinacija 

Ukoliko uzimate određene medikamente, posavetujte se s doktorom o tome smete li piti sok od grejpfruta, jer može itekako ometati njihovo dejstvo. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: dijetamesecevemene.com