1878. godine Dobos C. Jozef - mađarski poslastičar, kuvar i pisac otvara prodavnicu deserata u Budimpešti, gde prodaje i prirema domaće pripremljena jela. 1884. stvara Doboš tortu, a 1885. godine je predstavlja na Nacionalnoj izložbi. Među degustatorima je bila austrougarska imperatorka Elisabeta i njen suprug Franc Jozef. Totalno drugačija od tradicionalnih torti sa filovima i pavlakom, elegantnog izgleda, Doboš torta brzo osvaja srca ljudi i postaje poznata u Evropi, a nakon toga u celom svetu

Sastojci:

Kora:

jaja - 6 komada

šećer u prahu - 100 g

brašno - 100 g

maslac - 30 g, rastopljen

Krem:

jaja - 4 komada

šećer u prahu - 200 g

maslac - 225 g

kakao maslac - 30 g

crna čokolada - 30 g

vanilin šećer - 1 kesica

Pogledajte i NA NAŠ NAČIN: Kako da napravite Moskvu šnit (VIDEO)

Dekoracija:

šećer - 1 šolja, kristal

maslac - 1 kockica, za premazivanje kora

orašasti plodovi - samleveni

Priprema:

Okrugli kalupi - 6 komada - 20-22 cm

Rerna - 180 stepeni

Isecite 6 papira za pečenje, prečnika dna kalupa. Pošto je potrebno da se smesa meri, dobro je da posudu koju ćete koristiti za finalno mešanje, prethodno izmerite na vagi. Kad smesa bude gotova, izmerite celu težinu, oduzmite težinu posude, i neto podelite na 6 delova.

Druga varijanta je da smesu sipate u prethodno izmerenu posudu sa mililitrima i da sipate u kalupe, iste porcije, gramaže.

Važno je da dobijete 6 kora.

Pogledajte i recept za Japanski vetar

Odvojite jaja. U posudi umutite belanca sa 50 g šećera u prahu u tvrd sneg. Žumanca umutite sa 50 g šećera u prahu na gust krem. Žumanca sipajte iz tri dela u belanca, dve smese sjedinite, mešajte pažljivo varjačom, metodom grebanja, okretanja, da obim ne bi pao. U smesu od jaja dodajte hladan rastopljen masac. Promešajte pažljivo. Brašno dodajte u porcijama, ponovo pažljivo mešajte.

Čista smesa je oko 480 g, koja se deli na po 80 g jedna. 1/6 smese sipajte u kalup, obložen papirom za pečenje. Sloj je tanak, liči na palačinke, rastopeđujte spatulom.

Pecite na 180 stepeni, dok ivice ne počnu da dobijaju zlatnu boju ili oko 6-7 minuta. Izvadite na rešetku.

Na isti način uradite i sa ostalim korama. Ostavite da se potpuno ohlade.

Pogledajte i Panj torta

Dekoracija:

Sipajte šećer u posudu i ugrejte na srednjoj temperaturi. Kad počne da se topi, nekoliko puta pomerajte posudu, da bi temperatura mogla da se ravnomerno rasporedi i da se ravnomerno karamelizuje. U protivnom je moguće da odozgo zagori, a odozgo da se čak i ne rastopi.

Kad karamel bude gotov, pažljivo ga sipajte preko kore. Brzo razmažite spatulom. Odmah kada rasporedite karamel, nožem prođite kroz kockicu maslaca i površinu isecite na jednake delove. Prema originalnom receptu treba da ih bude 20, što se dobija kad isečete na 4, a nakon toga svaku četvrtinu na 5 delova.

Metoda sečenja je specifična, da se dobro dobije svaka linija, treba da sečete laganim pokretima noža, počnite od centra kore, nakon toga pritiskajte u kraju i posle po celoj dužini.

Pre svakog sečenja, prođite nožem kroz maslac. Dubina proreza je skoro do kore. Kad se karamel stegne, komade isecite i podelite.

Pogledajte i  Najukusnija torta od bele čokolade: Osvaja ukusom i izgledom

Krem:

Maslac i vanilin šećer umutite na krem. Izmrvite na komade čokoladu i kakao maslac i stavite na paru da se rastopi na niskoj temperaturi.

Jaja umutite sa šećerom u prahu na krem. Možete umutiti i na pari, da ne budu živa.

Mali deo smese od jaja sipajte u smesu sa maslacem. Dobro promešajte špatulom.

Preostalu smesu od jaja dodajte u delovima, mešajte pažljivo varjačom, da ne pada obim. U porcijama dodajte čokoladu, ponovo pažljivo mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. U slučaju da u smes ostanu kapljice maslaca, možete mutit mikserom, na niskoj temperaturi.

Pogledajte i Brzo i lako: Čokoladna torta koja se ne peče

Sastavljanje:

Tortu sastavite tako što ćete početi sa korom, smenjujte krem-koru, i završite kremom. Sipajte i odozgo i sa strane. Špricom napravite ružice, onoliko koliko imate trouglova od karamele. Ostavite malo krema za ružicu u sredini.

Tortu stavite u frižider na 1-2 sata. Sa strane pospite mlevenim ili iseckanim orašastim plodovima.

Preko poređajte dekorativne karamel trougliće. Možete staviti pod nagibom, da se podupru na ružicu ili ravno. U centar, gde se vrhovi sastaju oblikujte ružicu od krema.

Tortu stavite u frižider na 12 sati.

Nakon toga isecite na trougao komade, kako su stavljeni trouglovi od karamela.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: bonapeti.rs