Ukoliko ste jedan od onih koji iskorišćeno jestivo ulje prosipaju u slivnik svoje sudopere, trebalo bi odmah da prekinete tu praksu.
Osim što takvim postupcima rizikujete da zapušite odvodne cevi, jer se masnoća lepi i u kombinaciji sa drugim hemikalijama i ostacima hrane pravi čepove koje je teško razbiti, ulje je jako veliko zagađivač.
Mali broj ljudi zna da samo jedan litar ulja može da zagadi do milion litara čiste pijaće vode. Zato iskorišćeno ulje nikada ne treba bacati u odvod. Najlakše i najpraktičnije je da u kuhinji uvek imate jednu plastičnu flašu i mali levak. Kad se ulje posle prženja ohladi sipajte ga u tu flašu. Kad je flaša puna dobro zatvorite i bacite u đubre.
Tim postupkom nećete zaprljati odvod i sačuvaćete životnu sredinu.
U budućnosti racionalnom upotrebom ovog otpadnog ulja moguće je iskoristiti ga kao biogorivo za pokretanje automobila, u industriji i tome slično.
Ipak, dok ne dođe do toga da se ovaj prirodni resurs koristi u druge svrhe potrudite se da ne dospe u reke i potoke. Odlaganjem u plastične flaše sprečava se uništavanje toliko dragocene vode za piće.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus