Nema ničega lepšeg od domaće skuvanog jela. Zbog sve veće užurbanosti naše svakodnevice, sve manje imamo vremena da svakog dana pripremimo ukusna i aromatična jela.
Mnogo domaćica kuva preko vikenda više jela, jer radnim danima nema vremena ili im je vreme za kuvanje ograničeno.
Ipak, postavlja se pitanje, koliko vremena se mogu čuvati kuvana jela?
Svima je jasno da ne postoji način da jedna čorba ili supa, naprimer, u frižideru izdrži mesec dana. Kako bi produžili rok trajanja ovom jelu, u nikakvom slučaju ga ne držite duže vreme na vatri. Čim se dobro ohladi, odmah je stavite u frižider, gde može da stoji oko 2-3 dana.
Neka od jela (u kojima nema jaja) i svežeg mleka, mogu da izdrže i do sedam dana, ali je drugo pitanje kakva će biti za jelo i kakav će njihov ukus i kvalitet biti.
Sledeća opasnost dolazi od nekoliko puta podgrevane hrane, a tu se krije veliki rizik od njenog kvarenja.
Imajte i drugo u vidu. Jela možda izgledaju dobro i imaju prijatan ukus i nakon sedmice posle njihove pripreme, ali su u isto vreme u jelu prisutne i mnoge bakterije. Zbog ovog razloga, najbolje je da ovu hranu konzumirate u roku od 3-4 dana nakon pripreme i ne duže. U suprotnom slučaju, rizikujete da zaradite trovanje hranom, čiji su simptomi izuzetno neprijatni.
Da ne zaboravimo da su najukusnija i najzdravija jela ona koja su sveže pripremljena i zbog toga priprema ovakve hrane treba da se pretvori u važan cilj svih onih koji žele da imaju zdrav način života.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: bonapeti.rs
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način