Krompirići sa mesom! Hm, sasvim ukusno zvuči, ali…
Ako želite da poslušate savet nutricioniste, krompiriće sa mesom možete odmah da zaboravite, jer je reč o najnezdravijoj kombinaciji namirnica.
Postoje jasna pravila koje namirnice mogu da se kombinuju. Dovoljno je samo da se pridržavate plana ishrane iza koga su stali nutricionisti. Jednostavno je!
NIKADA ZAJEDNO
UGLJENI HIDRATI I KISELINE
Namirnice bogate ugljenim hidratima i namirnice koje sadrže velike količine kiselina ne treba da jedete u istom obroku. Izbegavajte da u istom obroku jedete krompir, pirinač ili hleb u kombinaciji sa paradajzom, limunom ili kiselim krastavcima.
Pozadina ove preporuke stoji u činjenici da enzim ptijalin, koji počinje ugljene hidrate da razgradjuje već u ustima, ubija čak i najmanja koncentracije kiseline.Varenje je tada otežano, a vama može da bude muka.
Paradajz ne bi trebalo da kombinujete sa namirnicama bogatim skrobom jer velika koncentracija kiselina prisutna u paradajzu, koja se čak i povećava kuvanjem, otežava proces razgradnje skroba.
Idealna kombinacija: paradajz sa lisnatim povrćem ili masnom hranom.
PROTEINI I UGLJENI HIDRATI
Proteine i ugljene hidrate ne bi trebalo da jedete zajedno. To znači da orašaste plodove, meso, jaja, sir ili ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebalo da jedete sa belim hlebom, žitaricama, krompirom, slatkim voćem.
Dakle, krompirići sa mesom i musaka su veoma loši za vaše zdravlje. Ugljeni hidrati koče lučenje sokova neophodnih za varenje. Namirnice predugo ostaju u organizmu, izazivaju vrenje, proizvodnju toksina I gasova.
Voće samo na prazan stomak
Voće treba jesti najmanje tri sata posle glavnog obroka ili pola sata pre obroka.
PROTEINI I KISELO VOĆE
Meso, jaja, mleko, sir ne treba da jedete u istom obroku sa pomorandžama, paradajzom, limunom, ananasom... Kiselo voće ozbiljno narušava varenje proteina.
Testenina sa povrćem je savršeno izbalansiran obrok
MESO
Crveno i belo meso se odlično kombinuje sa povrćem, bilo da je sveže ili je reč o salati.
Riba se kombinuje sa povrćem, pirinčem i krompirom.
KROMPIR I TESTENINA
Krompir i testeninu možete da jedete sa povrćem i pečurkama. Dakle, na raspolaganju su vam razne paste…
VOĆE
Svakog dana treba da pojedete bar jednu voćku. Ali ni sa voćem ne treba preterivati. Porcija od 300 g voća dnevno, je dovoljna, sve više od toga izaziva probleme sa varenjem..
Izvor: zena.blic.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus