Uz pomoć ovih saveta više nećete imati dilemu kad su smrznute namirnice u pitanju.

Koliko hrana može da stoji u zamrzivaču, a da ne postane pretnja za zdravlje ili izgubi na kvalitetu, zavisi od toga o kojoj namirnici je reč.

Ipak, mnogi ljudi ne vode previše računa o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije, normalno, ne mogu da se sete koliko dugo je to već provelo u zamrzivaču.

Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje treba da stavite nalepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvek sigurna za jelo.

Ovaj spisak otkriće vam koliko dugo koje namirnice mogu da budu zamrznute:

Hleb, pecivo i kolači

Pečen hleb i pecivo - 2 do 3 meseca

Nepečen hleb i pecivo - 1 mesec

Pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 meseca

Pečeni kolači sveži - 1 mesec

Pečene voćne pite - 6 do 8 meseci

Nepečene voćne pite - 2 do 4 meseca

Čizkejk - 2 do 3 meseca

Palačinke - 3 meseca

Vafli - 1 mesec

Meso

Jagnjetina i teletina - 9 meseci

Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci

Svinjetina bez kostiju - 4 do 12 meseci

Govedina s kostima - 4 do 6 meseci

Govedina bez kosti - do 12 meseci

Celo pile ili ćurka - 12 meseci

Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci

Mlevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca

Iznutrice - 3 do 4 meseca

Divljač - 3 do 4 meseca

Kuvana šunka - 2 meseca

Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 meseca

Slanina - 1 mesec

Kobasice - 1 do 2 meseca

Kuvano ili pečeno meso - 2 do 3 meseca

Hrenovke - 1 do 2 meseca

Pržena piletina - 4 meseca

Pasta sa školjkama i paradajzom Foto: Profimedia

Hrana iz mora

Bela riba - 6 meseci

Plava riba - 2 do 3 meseca

Dimljena riba - 2 meseca

Kuvana riba - 4 do 6 meseci

Kamenice - 2 do 3 meseca

Jastog - 12 meseci

Sveži škampi - 3 do 6 meseci

Lignje i školjke - 3 do 6 meseci

Morska hrana iz konzerve - 2 meseca

Mlečni proizvodi i jaja

Maslac - 6 do 9 meseci

Margarin - 12 meseci

Mleko - 3 do 6 meseci

Sveži sir - 1 mesec

Tvrdi sir - 6 meseci

Mekani sir - 6 meseci

Sladoled - 2 meseca

Jogurt - 1 do 2 meseca

Sirova jaja (bez ljuske) - mesec dana

voćni napici, smuti napici, voće Foto: Profimedia

Voće, povrće i jezgrasti plodovi

Citrusno voće - 3 meseca

Ostalo voće - 9 do 12 meseci

Orašasti plodovi - 3 meseca

Povrće - 8 do 12 meseci

Ostalo:

Supa od mesa - 2 do 3 meseca

Gulaš od mesa - 3 do 4 meseca

Supe i gulaši bez mesa - 2 do 3 meseca

Sveže napravljen sok - 6 meseci

Kuvana riža - 3 meseca

Kuvana testenina - 3 meseca

Pica - 1 do 2 meseca

Začinsko i ostalo bilje - 12 meseci

Stručnjaci kažu da ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuvana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselu pavlaku, salate od piletine, tune, šunke, testenine ili jaja.

Zatim, u duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuvanu testeninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, gazirane napitke i pivo. Takođe, napominju da je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stepeni Celzijusa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: srbijadanas.com