Uz pomoć ovih saveta više nećete imati dilemu kad su smrznute namirnice u pitanju.
Koliko hrana može da stoji u zamrzivaču, a da ne postane pretnja za zdravlje ili izgubi na kvalitetu, zavisi od toga o kojoj namirnici je reč.
Ipak, mnogi ljudi ne vode previše računa o tome pa ubace nešto u duboko zamrzavanje i gotovo zaborave na to. Kasnije, normalno, ne mogu da se sete koliko dugo je to već provelo u zamrzivaču.
Za početak, na sve što ide u duboko smrzavanje treba da stavite nalepnicu s nazivom namirnice i datumom zamrzavanja, a potom pazite da to potrošite dok je još uvek sigurna za jelo.
Ovaj spisak otkriće vam koliko dugo koje namirnice mogu da budu zamrznute:
Hleb, pecivo i kolači
Pečen hleb i pecivo - 2 do 3 meseca
Nepečen hleb i pecivo - 1 mesec
Pečeni kolači već zamrznuti - 2 do 3 meseca
Pečeni kolači sveži - 1 mesec
Pečene voćne pite - 6 do 8 meseci
Nepečene voćne pite - 2 do 4 meseca
Čizkejk - 2 do 3 meseca
Palačinke - 3 meseca
Vafli - 1 mesec
Meso
Jagnjetina i teletina - 9 meseci
Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci
Svinjetina bez kostiju - 4 do 12 meseci
Govedina s kostima - 4 do 6 meseci
Govedina bez kosti - do 12 meseci
Celo pile ili ćurka - 12 meseci
Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci
Mlevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca
Iznutrice - 3 do 4 meseca
Divljač - 3 do 4 meseca
Kuvana šunka - 2 meseca
Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 meseca
Slanina - 1 mesec
Kobasice - 1 do 2 meseca
Kuvano ili pečeno meso - 2 do 3 meseca
Hrenovke - 1 do 2 meseca
Pržena piletina - 4 meseca
Pasta sa školjkama i paradajzom Foto: Profimedia
Hrana iz mora
Bela riba - 6 meseci
Plava riba - 2 do 3 meseca
Dimljena riba - 2 meseca
Kuvana riba - 4 do 6 meseci
Kamenice - 2 do 3 meseca
Jastog - 12 meseci
Sveži škampi - 3 do 6 meseci
Lignje i školjke - 3 do 6 meseci
Morska hrana iz konzerve - 2 meseca
Mlečni proizvodi i jaja
Maslac - 6 do 9 meseci
Margarin - 12 meseci
Mleko - 3 do 6 meseci
Sveži sir - 1 mesec
Tvrdi sir - 6 meseci
Mekani sir - 6 meseci
Sladoled - 2 meseca
Jogurt - 1 do 2 meseca
Sirova jaja (bez ljuske) - mesec dana
voćni napici, smuti napici, voće Foto: Profimedia
Voće, povrće i jezgrasti plodovi
Citrusno voće - 3 meseca
Ostalo voće - 9 do 12 meseci
Orašasti plodovi - 3 meseca
Povrće - 8 do 12 meseci
Ostalo:
Supa od mesa - 2 do 3 meseca
Gulaš od mesa - 3 do 4 meseca
Supe i gulaši bez mesa - 2 do 3 meseca
Sveže napravljen sok - 6 meseci
Kuvana riža - 3 meseca
Kuvana testenina - 3 meseca
Pica - 1 do 2 meseca
Začinsko i ostalo bilje - 12 meseci
Stručnjaci kažu da ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuvana jaja, kafu, kremasti sir, puding, kiselu pavlaku, salate od piletine, tune, šunke, testenine ili jaja.
Zatim, u duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, neotvorene konzerve, nekuvanu testeninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krompir (osim pirea), rotkvice, gazirane napitke i pivo. Takođe, napominju da je idealna temperatura zamrzavanja minus 18 stepeni Celzijusa.
Izvor: srbijadanas.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem