Naučnici upozoravaju, da deca koja unose veliku količinu soli kroz hranu imaju veće šanse da budu gojazni, a salo koje se stvara u predelu stomaka, povećava rizik od mnogih oboljenja, uključujići i dve vrste dijabetesa.

U cilju procenjivanja štetnosti unosa velikih količina soli u organizam, naučnici sa Univerziteta Deakin u Melburnu, su merili unos ovog jedinjenja kod osnovaca uzrasta od 12 godina, u čak 666 škola.

Dr Karlej Grimes, koji je bi vođa ovog projekta je rekao da njegov tim kroz ovaj rad, želeo da ustanovi to koliko deca zapravo komzumiraju so. Ovo je bilo moguće uz pomoć uzoraka urina, jer se u njemu nalazi so izbačena iz organizma.

Rezultati ovog projekta su pokazali da 70% dece unosi više od odgovarajuće količine soli u organizam i da umesto doze od 6 grama dnevno, oni bi trebalo da unose oko 4.

"Unošenjem većih količina soli, putem namirnica kao što su hleb, kobasice, šunka i sir, deca u budućnosti mogu da imaju srčane probleme kao i problem povišenog krvnog pritiska.”, tvrdi Grimes.

Ova studija nam zapravo pokazuje da je stanje alarmantno i da bismo trebali da zaštitimo našu decu od loše ishrane.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu