Portal StvarUkusa je 13.05.2019. godine objavio tekst naslova “Saveti doktora iz 1920.:Evo koju namirnicu treba da izbacimo iz ishrane kako bismo sprečili širenje ”, u kojem je navedeno da se rak hrani glukozom, iako je ona neophodna jer ćelije pretvara u energiju. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.
U našem tekstu bilo je navedeno da su doktor Oto Varburg i drugi naučnici iz 1920. godine govorili o tome kako rak voli šećer i da ako bolujete od ove bolesti, da bi bilo najbolje da ga izbacite iz ishrane, ali to nije bilo tačno.
Kako navode na portalu Faktoje.al da iako nema dokaza da konzumiranje šećera izaziva rak (za razliku od, na primer, pušenja), neke studije povezuju rizik od razvoja raka sa prekomernom konzumacijom dodatih šećera. Postoji indirektna veza između rizika od raka i šećera, jer konzumacija mnogih slatkih namirnica u dužem vremenskom periodu može dovesti do prekomerne težine, a prekomerna težina i gojaznost povećavaju rizik od raka. Međutim, eliminisanje šećera iz ishrane ne bori se protiv postojećih tumora.
S druge strane, dr Šerer je dodao da „mnogi, mnogi kanceri više vole da koriste masti kao primarni izvor energije, tako da ideja da rak preferira glukozu takođe nije u potpunosti istinita“.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem