Bilo da ste tek počeli ili vam jednostavno treba ideja za začinske biljke koje želite da posadite, naša lista će vam i te kako pomoći. Pored toga što su idealan dodatak mnogim jelima ili napicima, ove biljke je vrlo lako negovati, što je još jedan plus više da ih zasadite.
Vlašac
Sa delikatnim ukusom luka i lepim ljubičastim cvetovima, vlašac je naš omiljeni “vesnik proleća”. Srećom, oni mogu rasti bilo gde. Kada želite da ga zasadite, isecite bazu i nemojte uzimati više od 1/3 listova.
Nana
Nana može biti najlakša biljka za negu na ovoj listi jer je možete zasaditi u žardinjeri, bašti, pa čak i u saksiji. Odlična je kao dodatak limunadi, ali i u drugim jelima.
Bosiljak
Ništa ne može da se poredi sa mirisom svežeg bosiljka, zar ne? Naučnici kažu da ima terapeutsko dejstvo, što je razlog više da ga zasadite u svojoj blizini. Treba da znate da, što ga više sečete – to će biti žbunastiji i bujniji.
Peršun
Ne, ova biljka nije samo za ukras! Lako se razmnožava i brzo raste kada dobija dovoljno sunčeve svetlosti i vode. Vrsta sa ravnim listovima je najbolja za kuvanje.
Ruzmarin
Ruzmarin je sjajan za topla, suva i sunčana mesta. Orezujte ga tako da poprimi obik drveta, da pada poput vodopada ili kao prekrivač tla i vaše dvorište će podsećati na francuska brda.
Majčina dušica
Dovoljno je da joj obezbedite dovoljno svetlosti i propusnuzemlju i imaćete sjajan začin u svojoj kolekciji. Postoji ukupno 350 vrsta – odaberite svoju.
Origano
Ova mediteranska bilja je vrlo česta u kulinarstvu, ali se može pronaći i u mnogim dvorištima. Za bolji ukus ga postavite na svetlo mesto, gde zemlja ima dobru drenažu.
Žalfija
Ukoliko zaboravljate na negu biljaka, žalfiji to neće smetai jer je vrlo otporna na sušu.
Borač
Sa prelepim vibrantnim cvetovima, zapitaćete se kako do sada niste čuli za ovu lepu biljku koja je laka za održavanje. Cvetovi su jestivi i imaju ukus poput krastavca!
Izvor: Ženski magazin
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Trikovi da iskoristite previše kiselo testo, koje ne može da naraste
Sezonska pasta sa bundevom
Slatka kukuruzna pita