Ova banana divno miriše i bogata je kalijumom, a i njeni listovi su korisni, a stanovništvo južne Azije ih koristi za pripremu hrane, kao podlogu za prženje, pečenje, grejanje ili kuvanje.

Plava Java banana, koju zovu i 'sladoled bananom', je mala, zdrava i ukusna voćka, a jedina mana joj je što je retka. Raste prvenstveno u južnoj Aziji, iako je uzgajaju i u drugim delovima sveta, a sposobna je preživeti temperature koje se spuštaju čak ispod nule.

https://www.facebook.com/1selectadubfire/photos/a.214895361865245/1162435820444523/?type=3&theater

Najidealnija temperatura za rast bila bi oko 5 stepeni. Zreli plodovi su dugi oko 13 cm, a sama biljka naraste do oko 5,5 metara.

Plava banana ima ukus kao sladoled od vanile, lepo miriše i bogata je kalijumom, ali i mnogim drugim mineralima. Od hranljivih sastojaka u sebi sadrži 0,3 grama masti, 22,8 grama ugljenih hidrata i 89 kalorija, na 100 grama banane.

Oni koji su je probaii kažu da je izvrsna, toliko ukusna da su lizali koru iznutra kako bi pokupili zadnju mrvicu, prenosi truththeory.com.

Pogledajte u videu kako izgleda:

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: 24sata.hr