Koliko ste puta čuli da je doručak najzdraviji obrok u danu? Ali doručak to zaista i jeste jer njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li dan započeti ukusno i zdravo, kao i da telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.
1. Voćni sokovi i jogurti
Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energiju, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.
Radije pojedite pravo voće koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, a možete i da ga obogatite činijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.
2. Pekarski proizvodi
Peciva, krofne i ukusni rolnice od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.
Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se vari i siromašno je nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od celih žitarica te ga premažite mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.
3. "Zidarski" doručak
Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.
Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz krišku prepečenog hleba i čaj.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus