Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Ova tri doručka izbegavajte ako želite da vodite zdrav život

Autor Sanja Belinić
Autor Sanja Belinić

Ova tri doručka izbegavajte ako želite da vodite zdrav život

Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko ste puta čuli da je doručak najzdraviji obrok u danu? Ali doručak to zaista i jeste jer njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li dan započeti ukusno i zdravo, kao i da telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energiju, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Radije pojedite pravo voće koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, a možete i da ga obogatite činijom žitarica. Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni rolnice od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se vari i siromašno je nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od celih žitarica te ga premažite mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. "Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.

Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz krišku prepečenog hleba i čaj.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: zadovoljna.hr

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti