Jabuke su sigurno zdravije od čokoladice. Ali koliko jabuka dnevno?

Može li previše voća biti nezdravo?

Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko.

Fruktoza je na kraj krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze. Jedna jabuka dnevno čini vas zdravima, a tri često rezultiraju masnom jetrom. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ustvari, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posledica previše fruktoze, objašnjava nemački doktor Karsten Lekutat.

On je takođe izjavio da bi bio sretan kada bi mnogo njegovih pacijenata jelo više voća, jer ga genralno ljudi jedu premalo. Ali vredi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu, jer nije sve voće jednako bogato šećerom.

Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od pomorandže ili šumskog voća. Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primera radi, dva komada voća, tri povrća. Nije nevažno ni kako se voće konzumira. Ove informacije svakako su korisne, naročito u letnjim mesecima kada konzumiramo više voća.

Sveže voće bolje je od procesuiranog. U voćnom soku voće visoke koncentracije brže dospeva u krvotok, zbog čega doktori nisu pobornici soka od pomorandže ujutru. Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni smutijima.

Kad pogledate sve sastojke, verovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tečnom obliku to se lakše dogodi. Znači li to da treba odustati od soka od pomorandže ili smutija za doručak? Odgovor je – ne. Drugim rečima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi započeti dan sokom od pomorandže, mora i vežbati da potroši uneseni šećer.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: zadovoljna.hr