Ukoliko prokuvate vodu jednom, ona postaje čistija i sugurnija za piće, ali ukoliko taj proces ponovite još jednom rizikujete da izazovete tegobe u stomaku.

Prokuvavnjem vode dva puta zdravi minerali koji se nalaze u njoj postaju štetni, osim toga tako nastaje i kamenac u posudi u kojoj se voda kuva, a ona je glavni uzročnik nastanka kamena u bubregu.

Nitrati

Oni se nalaze i u vodi i u vazduhu i u tlu, ali postaju opasni kada su izloženi visokim temperaturama. Visoke temperature pretvaraju ih u nitrozamine koji su kancerogeni, a doktori ih dovode u vezu sa nastankom raka jajnika, debelog creva i želuca.

Fluoridi

Fluoridi u vodi predstavljaju rizik za zdravlje, naročito suopasni za neurološki i kognitivni razvoj dece. Objavljena je studiju koja je dokazala da je prisutnost fluorida u vodi povezana sa nižim koeficijentom inteligencije kod dece, a i sa nižom stopom plodnosti.

Arsenik

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost u vodi arsenik koji vodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, pa i do kardiovaskularnih bolesti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Stil/Dnevno.Hr