Kada uporedimo današnju, sa ishranom od pre 30-40 godina, situacija je primetno drugačija.

Evo šta su nekada volela deca:

Prženice

Nekada se za kupovinu hleba stajalo u redu. Nije na svakom uglu bila pekara. Posle devet ujutru, niste ni mogli da kupite veknu, jer je sve bilo rasprodato. To je razlog zbog kog se i po nekoliko dana jeo jedan hleb, a kada se presuši, od beživotnih kriški nastajale su ukusne (i masne) prženice.

Knedle

Knedle se nekada nisu kupovale, nego pravile. Testo se pravilo od kuvanog krompira i punile svežim ili suvim šljivama.  Iako su domaćice imale mnogo posla oko ove poslastice, ipak su uspevale da povremeno ukućane počaste knedlama.

Umućeno jaje

U nedostatku slatkiša, umućeno jaje bilo je "hit". Doduše, tada su jaja uglavnom bila domaća i kupovala su se od "proverenih" vlasnika seoskih domaćinstava. U jedno ili dva žumanceta dodavalo bi se nekoliko kašika šećera, a zatim energično mutilo.

Kriška hleba sa mašću i alevom paprikom

Nekada nije bilo danas standardnih sastojaka za sendvič. Mast se koristila i za termičku obradu hrane, ali i kao namaz. Odlično se slagala sa alevom paprikom ili belim lukom, a postojala je i slatka varijanta – posuta šećerom.

Testenina s orasima

Danas verovatno malo ko jede suvu testeninu s orasima, ali je to nekada bila uobičajena večera. Na skuvanu testeninu sipao se šećer i mleveni orasi, a dragoceni puter dodavao se retko.

Griz sa mlekom

Neka deca i danas vole griz. Skuvan u mleku i pomešan sa šećerom, griz je bio odličan za brzo vraćanje energije posle celodnevnog jurcanja sa drugarima. Slično se tretirao i sutlijaš.

Šnenokle

Za poslasticu koja potiče iz Austrije bili su dovoljni jaje, šećer i mleko. Reč je o umućenim belancima, koji se kašiku po kašiku spuštaju u vruć krem od žumanaca, šećera i mleka.

Viršle

Viršle se i danas rado jedu, ali su se nekada prodavale isključivo u mesarama. Upravo u tome je razlika. Naravno, bile su i kvalitetnije.

Varijacije sendviča

Šunke, trapisti i kečapi tada su bili nedostižne namirnice. Parizer se kupovao povremeno i bio je dovoljan da se napravi ukusan sendvič sa malo milerama ili sirnog namaza.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: b92