Ovih nekoliko namirnica često jedemo i obično spadaju u omiljenu hranu, ali preterivanje nam donosi više štete nego koristi. Pogledajte koje su to namirnice koje ne biste trebali da jedete često.

Riblje ulje i omega-3

Omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje srca, mozga, očiju i zglobova, zato ne čudi da kapsule i dodaci ishrani koji sadrže omega-3 postaju sve popularniji. Uzimanje 13-14 g omega-3 masnih kiselina na dan može dovesti do razređivanja krvi – posebno ako se uzimaju u kombinaciji s lekovima koji imaju isti učinak.

Riblje ulje, koje je bogato tim zdravim kiselinama, takođe usporava zgrušavanje krvi, pa je pre uzimanja dobro posavetovati se sa lekarom. Osim toga, riblje ulje bogato je vitaminom A, koji je takođe u većim količinama toksičan.

Tuna

Tuna je bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, ali može sadržati živu i teške metale koji se nalaze u zagađenom moru. Najčešći uzroci trovanja živom uključuju sve, od problema s probavom, poput povraćanja i slabosti, do gubitka pamćenja. Zdravstveni stručnjaci zato preporučuju umerenost u konzumiranju. Preporučuje se da tunu ponekad zamenite lososom, sardina ili pastrmkom.

Cimet

Kineski cimet, koji je i jeftiniji od cejlonskog sadrži kumarin koji šteti jetri i bubrezima. Više od 0,1 mg kumarina po kilogramu težine dnevno može toksično delovati na jetru i povećati rizik od raka.

Cejlonski cimet pravi je odabir, pa pre kupovine proverite etiketu. Među brojnim dobrobitima cimeta je to da štiti od upale grla, prehlade i gripa, snižava nivo šećera i lošeg holesterola, ublažava simptome infekcija, podstiče cirkulaciju, ublažava mučninu i gastritis i poboljšava pamćenje.

Brazilski orah

Ako se koristi kao lek, a ne kao grickalica, brazilski orah ima čitav niz blagotvornih delovanja na organizam. Sadrži razne minerale i antioksidanse, kao i cink, magnezijum, fosfor, bakar, mangan i gvožđe. Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana, zbog čega je odličan saveznik u dijetama i vežbanju, jer pomaže u izgradnji mišića i produžava osećaj sitosti.

Čuva zdravlje štitne žlezde, srca i prostate i brani organizam od slobodnih radikala. Dnevno se preporučuje samo jedan orah jer zbog velike količine selena može izazvati trovanje koje je opasno po život. Više od četiri oraha dnevno može biti toksično.

Kurkuma

Kurkuma je uz beli luk jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a osim što jača imunitet, smanjuje upalne procese u telu i poboljšava probavu. U Aziji se koristi kao lek protiv depresije i sredstvo za lepu kožu. Godi i jetri, smanjuje rizik od alchajmera kao i artritisa. Koristi se svež koren ili kurkuma u prahu, a možete je dodati smutijima, zobenoj kaši, jelima od jaja ili namazima.

Bez obzira na dobrobiti, ne preporučuje se više od oko 3 mg kurkume na kilogram telesne težine kako bi se izbegla toksičnost. Nuspojave mogu biti blage upalne reakcije, uznemirenost, srčane aritmije, alergija, tegobe sa žuči, jetrom, želucem i probavom.

Kelj, brokoli i kupus

Povrće kao što su brokoli, kupus i kelj imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje srca, a štite i od raka. Saveznici su vitke linije jer imaju malo kalorija, jačaju imunitet, snižavaju šećer u krvi, smanjuju upale…

Zbog svega toga ne čudi što se osim u glavnim jelima i varivima često nalaze i u jutarnjim smutijima. Ali sumporasti spojevi (tiocijanati) mogu ometati apsorpciju joda, pa se ne preporučuju u velikim količinama onima koji imaju probleme s radom štitne žlede, odnosno hipotireozu.

Spanać i blitva

Nutricionisti preporučuju da osobe koje imaju povišen nivo kalcijuma u krvi ili rizik od dobijanja kamena u bubregu da pripaze na količinu oksalata koje unose hranom. Na listi namirnica koje obiluju oksalatima su spanać, blitva i repa. Količina oksalata iz spanaća i blitve smanjuje se uklanjanjem peteljki ili dodavanjem mleka u hranu jer kalcijum iz mleka veže oksalate.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr