Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se krije u kockici leda

Pogledajte koje opasnosti vrebaju u kockama leda kojima rashlađujete napitke.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ništa ne rashlađuje u vrelim danima kao ledeni napici. Ali, šta se zaista nalazi u kockicama leda?

Doktor Pritiš Toša, stručnjak za zarazne bolesti s klinike Mejo i Martin Baknavage sa univerziteta u Pensilvaniji objasnili su za Hafington post koje opasnosti vrebaju iz kockica leda.

1. Bakterije

Kockice leda mogu biti zagađene kada su napravljene od zagađene vode. Čistoća se vode proverava, ali voda se može zagaditi i u uređajima za pravljenje leda.

Studija iz 2011. godine u Las Vegasu utvrdila je da 33,3 posto uzoraka leda uzetih iz ledomata ugostiteljskih objekata ima više bakterija nego što je dopušteno za pitku vodu, a 72,2 posto uzoraka bilo je pozitivno na koliformnu bakteriju.

Nije neobično, slažu se ovi stručnjaci, da se razne bakterije razmnože u ledomatima, ali i kućnim zamrzivačima. Najgori je problem, kaže dr Toš, što se zaraza s leda može proširiti na druge namirnice poput mesa. Trebalo bi proveravati sanitarnu ispravnost ledomata, kao i bilo kojih drugih uređaja koji su u kontaktu s hranom i pićem.

2. Buđ

Najveći je ipak problem s buđi. Plesan se naime, kaže Baknavage, često može pronaći u ledomatima restorana, a može nastati i u kućnim zamrzivačima. Naravno, niska temperatura u zamrzivačima otežava razvoj buđi, a problem nastaje kad se zamrzivač često isključuje iz struje ili ako ga isključite tokom, na primer u vikendici.

Vlasnici ugostiteljskih objekata trebalo bi da se pobrinu da svoje ledomate očiste nekoliko puta godišnje, a istovaži i za kućnu upotrebu.

– Ako vam je zamrzivač neko vreme bio isključen, morali biste pre upotrebe očistiti ledomat, kaže Baknavage.

3. Iz leda vreba sve što je bilo i na rukama

U SAD-u je 15-godišnji momak preminuo od bakterija iz zaraženog leda, a  to se moglo sprečiti pranjem ruku. Debra Hafman, mikrobiolog sa univerziteta Južna Florida nakon te tragedije izjavila je za NBC da većina osoba nije svesna rizika da se zbog nehigijene ruku može umreti.

– Većina ne vidi u čemu je problem. Ruke neće izgledati ni mirisati čudno. To su mikroskopski male opasnosti koje ne možete videti. Zato je važno oprati ruke, navela je. Ako ste zgrabili led kašikom, a pre toga niste oprali ruke, moguće je da na kockice leda pređu mikroorganizmi koji su vam na rukama.

Perete li ruke pre nego što ćete si uliti piće u čašu i rashladiti ga kockicama leda? Verojatno ne, a trebalo bi.

Izvor: vecernji.hr

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti