Osim toga što je koristimo u kuhinji, soda bikrarbona nam može veoma pomoći i kada je nega tela upitanju. Pogotovu ukoliko nam nestane nekog proizvoda na koji smo navikili, poput dezodoransa...

Dezodorans

Ukoliko vam iznenada nestane dezodorans, a ni jedna prodavnica u okolini ne radi, najbolje vam mogu pomoći soda bikarbona ili prašak za pecivo ukoliko ih imate u kuhinji. Pomešajte malo sode bikarbone (ili praška za pecivo, zavisi šta imate kod kuće) sa malo vode tako da napravite pastu i nanesite ispod ruke poput dezodoransa. Soda bikarbona će sprečiti stvaranje mrlja od znojenja, ali i sprečiti neprijatan miris znoja.

Dodatak šamponu

Svakom se sigurno dogodilo da se zbog česte upotrebe različitih preparata za kosu ona ošteti i isuši. Možete je oporaviti tako što ćete malo sode bikarbone staviti u šampon i oprati kosu na uobičajen. Sigurno ćete odmah primetiti promenu.

Izbeljivanje zuba

Da bi vam zubi zablistali svom svojom belinom napravite ovakvu pastu: jedna kašika sode bikarbone, pet kapi troprocentnog hidrogena i nekoliko kapi vode. Nanesite uveče na zube ovako napravljenu pastu svojom četkicom i pustite da odstoji oko pet minuta. Zatim operite zube pastom i isperite vodom. Da biste dobili željeni efekat ponovite proceduru jednom nedeljno, ali ne i češće. Zato bi bilo najbolje da odredite jedan dan u nedelji kada ćete to raditi. Ukoliko posle 5 do 6 nanošenja ne budete zadovoljni dobijenim rezultatom, ostavite pripremljenu pastu da odstoji desetak munuta, ali nikako duže od toga jer se može oštetiti zubna gleđ.

Lečenje zanoktica

Ukoliko su vam se usled prečestog odlaska na nadogradnju ili ojačavanje noktiju pojavile zanoktice, masirajte ih pripremljenom pastom od sode bikarbone i tople vode. Takođe, dobro rešenje može biti i to da u kremu za lice stavite malo sode bikarbone i time izmasirate ruke.

Piling

Sa sodom bikarbonom može se napraviti odličan, a potpuno prirodan piling za lice. Pomešajte malo sode bikarbone sa vodom i time istrljajte lice. Tako ćete ukloniti odmrle ćelije kože.

Uklanjanje mitisera

Veoma efektivno "lečenje" od mitisera može biti upravo sodom bikarbonom i to ukoliko u čaši destilovane vode razmutite kašiku sode bikarbone. Na ovaj način će se mitiseri osušiti i veoma lako ukloniti. Najpre očistite kožu, nanesite ovu smesu, a zatim držite glavu iznad tople vode, s tim što ste preko glave stavili peškir. Zatim veoma nežno istiskajte mitisere.

Detoksikujuća kupka

Odlična kupka je upravo ona u kojoj ima malo sode bikarbone. Tako je najbolje da u vodu stavite istu meru sode bikarbone, morske soli i eteričnog ulja lavande ili jasmina.

Suvo pranje kose

Ukoliko vam je nestalo šampona za suvo pranje kose, može vam pomoći soda bikarbona. Pospite malo sode bikarbone po kosi (bolje je da počnete sa veoma malom količinom pa po potrebi dodajete nego da u startu preterate), a zatim očešljajte kosu i primetićete promenu.

Izvor: Prva