Nije nam potreban poseban razlog da još više volimo krompire, oni se tako dobro uklapaju u brojna jela i pružaju nam pravi gurmanski užitak u raznim oblicima. Ali smo ipak ubeđeni da ćete posle ovog članka malo više uživati u pečenom krompiru, piti krompiruši ili pomfritu.

Krompir je stara biljka

Ovo povrće su uzgajali poljoprivrednici u Andima 200 godina pre nove ere.

Leči skorbut

Ako idete na dugu plovidbu, nije loše da sa sobom ponesete krompir. Bogat je vitaminom C i može delovati povoljno na pojavu skorbuta.

Pogledajte i 5 grešaka u pripremi pečenog krompira

Krompir kao modni detalj

Marija Antoaneta je korisitila cvetove kropira kao modni detalj. Stavljala ih je u svoju kosu i tako inspirisala i druge dame iz tadašlje elite da učine isto. Luj XVI je takođe koristio cvet krompira kao modni detalj, stavljao ih je u rupice na dugmadima.

Prva biljka uzgojena u svemiru

Zahvaljujući tehnologiji NASA i trudu naučnika s Univerziteta Viskonsin, krompir je uspešno uzgojen u svemiru 1995. godine.

Pogledajte i 7 načina da iskoristite koru od krompira

Ko u svetu pojede najviše krompira

Prosečan stanovnik naše planete u proseku godišnje pojede 33 kilograma krompira. Čini se da ga ipak najviše vole Australijanci, pa tako svaki stanovnik godišnje u proseku pojede 60 kilograma krompira.

Pogledajte i Kako sprečiti klijanje krompira

Kad je došao u Evropu

Krompir su iz Južne Amerike u Evropu doneli Španci u 17. veku.

Ovo je najveći krompir

Najveći krompir na svetu, težak skoro 4 kilograma je proizveo engleski poljoprivrednik Piter Glejzbruk 2010. godine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa