Nije nam potreban poseban razlog da još više volimo krompire, oni se tako dobro uklapaju u brojna jela i pružaju nam pravi gurmanski užitak u raznim oblicima. Ali smo ipak ubeđeni da ćete posle ovog članka malo više uživati u pečenom krompiru, piti krompiruši ili pomfritu.
Krompir je stara biljka
Ovo povrće su uzgajali poljoprivrednici u Andima 200 godina pre nove ere.
Leči skorbut
Ako idete na dugu plovidbu, nije loše da sa sobom ponesete krompir. Bogat je vitaminom C i može delovati povoljno na pojavu skorbuta.
Pogledajte i 5 grešaka u pripremi pečenog krompira
Krompir kao modni detalj
Marija Antoaneta je korisitila cvetove kropira kao modni detalj. Stavljala ih je u svoju kosu i tako inspirisala i druge dame iz tadašlje elite da učine isto. Luj XVI je takođe koristio cvet krompira kao modni detalj, stavljao ih je u rupice na dugmadima.
Prva biljka uzgojena u svemiru
Zahvaljujući tehnologiji NASA i trudu naučnika s Univerziteta Viskonsin, krompir je uspešno uzgojen u svemiru 1995. godine.
Pogledajte i 7 načina da iskoristite koru od krompira
Ko u svetu pojede najviše krompira
Prosečan stanovnik naše planete u proseku godišnje pojede 33 kilograma krompira. Čini se da ga ipak najviše vole Australijanci, pa tako svaki stanovnik godišnje u proseku pojede 60 kilograma krompira.
Pogledajte i Kako sprečiti klijanje krompira
Kad je došao u Evropu
Krompir su iz Južne Amerike u Evropu doneli Španci u 17. veku.
Ovo je najveći krompir
Najveći krompir na svetu, težak skoro 4 kilograma je proizveo engleski poljoprivrednik Piter Glejzbruk 2010. godine.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus