U hladnim danima nema boljeg napitka od toplog čaja. Sigurno ste probali razne, ali ovaj sa rumom će vas sigurno najbolje ugrejati.
Pogledajte i Kafa sa rumom
Čaj sa tradicijom iz 19. veka pili su lovci iz planinskih predela Koruške oblasti. Aroma ovog napitka će vas oduševiti, a evo i kako da ga napravite.
Jagatee (ili Jägaatee) je tipično austrijsko toplo alkoholno piće, poznato još i pod nazivom Lovački čaj. Sastoji se od crnog čaja, ruma, voćne rakije i začina.
Pogledajte i Ovaj napitak je zaludeo svet!
Poput kuvanog vina, ova alkoholna okrepljujuća poslastica, savršena je za kraj zimskog dana i vrlo je popularna alpskim regijama i tradicionalno se služi u ski vikendicama, brvnarama i barovima.
Pogledajte i Koliko šećera sadrži vaše omiljeno alkoholno piće
Nastao je u 19. veku kada su ga lovci, šumari i drvoseče ispijali u večernjim satima posle napornog radnog dana na hladnoći.Postoje razne varijacije ovog napitka, u zavisnosti od ukusa, može se dodati vinjak, vino, karanfilić, cimet, anis, pomorandža, a za one koji vole da istaržuju, ponudićemo vam nekoliko recepata!
Jagate – lovački čaj
Potrebno za dve osobe:
Dve šolje crnog čaja
Tri čašice ruma
Čašica voćne rakije
Pola čašice vinjaka
Sok od pola limuna
Sok od pola pomorandže
Prstohvat cimeta
Nekoliko karanfilića
Priprema:
Crni čaj, u kesici ili listićima, prelijte vrelom vodom i procedite nakon tri minuta. Dodajte ostale sastojke. Pijte vruće.
Za one koji vole da eksperimentšu, nudimo i nekoliko varijacija ovog napitka!
Jagate recept sa crnim vinom
1/4l crnog čaja
1/4l crnog vina
4cl ruma
4cl voćne rakije
2 kašičice šećera
1/2 šapića cimeta
Priprema:
Skuvati čaj, dodati šećer, vino i začine i pustiti da odstoji 5 minuta. Pijte vruće.
Jagate recept sa crnim i belim vinom
1/2l crnog čaja
1/2l belog vina
1/2l crnog vina
4cl ruma
2cl konjaka
2cl voćne rakije
1 štapić cimeta
5 karanfilića
sok od 1/2 limuna
sok od 2 pomoradže
Priprema:
Skuvati čaj, dodati začine, šećer i voćne sokove. Dodati i vino i ugrejati ali da ne provri. Pijte vruće.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Telegraf.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem