Poznato je da se svež krastavac, odnosno kolutovi od svežeg krastavca koriste u cilju uklanjanja podočnjaka i otklanjanja vizuelno izraženog umora na licu. Međutim, on se na znatno više načina može upotrebiti kao sredstvo prirodne kozmetike. 

Maska od krastavca za suvu kožu

Ukoliko imate suvu kožu, za pripremu maske za lice, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 manji neoljušteni krastavac

– 1 supena kašika pavlake

Način pripreme i upotreba maske:

Krastavac najpre dobro operite, kako biste sa površine njegove kore uklonili sve nečistoće. Zatim, iseckajte krastavac i usitnite ga u blenderu ili koristeći štapni mikser, tako da dobijete kašastu strukturu. U tako usitnjen krastavac, dodajte pavlaku i sve lepo sjedinite mešanjem.

Mešavinu u vidu maske nanesite na prethodno očišćenu kožu lica, vrata i dekoltea (po potrebi, ovu masku možete koristiti i za negu drugih regija kože). Kada ste naneli masku, sačekajte da deluje oko pola sata, a zatim kožu obilno isperite najpre što toplijom, pa zatim i hladnom vodom, osušite je i namažite kremom namenjenom za negu suve kože. Zbog delotvornosti maske, u nju možete dodati i nekoliko kapi maslinovog ulja.

Tretiranje kože ovom maskom, ponavljajte nekoliko puta nedeljno.

Pogledajte i 5 recepata za maske za lice od kvasca

Maska od krastavca za masnu kožu

Ukoliko imate masnu kožu, za pripremu maske, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 manji neoljušteni krastavac

– 1 kafena kašičica soka od sveže ceđenog limuna

– Supena kašika kiselog mleka

Način pripreme i upotreba maske:

Krastavac i ovog puta temeljno operite, isecite ga i usitnite, a zatim ga pomešajte sa ostalim sastojcima tako da dobijete kompaktnu mešavinu. Tako pripremljenu mešavinu, nanesite u vidu maske na kožu lica, vrata i dekoltea. Sačekajte da maska deluje oko pola sata, a zatim je isperite obilnom količinom što toplije, pa zatim i hladne vode. Na kraju osušeno lice namažite kremom za hidrataciju lica.

Ovu masku, koristite 2 puta nedeljno. Ukoliko primetite da vam posle nekog vremena, koža postaje suvlja nego što bi trebalo, iz upotrebe tokom pripreme maske izbacite sok od limuna.

Pogledajte i Maske za lice od jagoda za svaki tip kože

Maska od krastavca za normalnu kožu

Ukoliko imate normalnu kožu, za pripremu maske, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 manji neoljušteni krastavac

– 1 kafena kašika meda

Način pripreme i upotreba maske:

Opran krastavac isecite  i usitnite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. U kašasto usitnjenu količinu krastavca, dodajte med. Ta dva sastojka dobro sjedinite mešanjem i u vidu maske nanesite na prethodno očišćenu kožu lica, vrata i dekoltea. Sačekajte da maska deluje oko pola sata, a zatim kožu isperite što toplijom, pa odmah zatim hladnom vodom, osušite i namažite kremom koju inače koristite.

Korišćenje ove maske, ponavljajte na svaka 2 do 3 dana, kako bi vam koža uvek bila blistava i sveža.

Pogledajte i Prirodne maske za negu lica

Na koji način deluju maske od krastavca

Krastavac, kao jedan od glavnih sastojaka svake od navedenih maski za kožu, sadrži izobilje veoma hranljivh materija koje utiču na zdravlje kože. Konkretno, sadrži veliku količinu kalijuma koji je zadužen za hidrataciju kože, ali i velike količine drugih elemenata, kao što su mangan, natrijum, gvožđe, kalcijum, jod, fosfor, kompleks vitamina B i vitamin C.

U kombinaciji sa pomenutim elementima koji se nalaze u sastavu krastavca, na kožu deluju i elementi koji su sadržani u drugim sastojcima maski.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa