Kuvalo za vodu je poslednjih godina sastavni deo većine domaćinstava. Mnogo puta se dogodi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to učinili, pa ponovo uključite kuvalo…
Naše bake su uvek sugovorile kako vodu koja se dugo kuvala za kafu, valja baciti pa sipati drugu. I one su znale da tu nešto ne valja….
Pogledajte i Kako da očistite električno kuvalo od kamenca
Umesto da se rešite štetnih materija – dugim prokuvavanjem ili višestrukim prokuvavanjem povećavamo njihovu koncentraciju! Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcijuma koji onda dovodi do kamenaca u telu, kada se takva voda konzumira češće.
Evo šta se povećava prekuvavanjem i duplim prokuvavanjem vode:
Arsen
Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa čak i do raka.
Nitrat
Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su kancerogeni– pogubni za jajnike, creva, bešiku, gušteraču, stomak, izaziva leukemiju…
Fluorid
Neka naučna istraživanja su potvrdila da flourid utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i koeficijenta inteligencije kod dece.
Izvor: Haber.ba
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu