Kuvalo za vodu je poslednjih godina sastavni deo većine domaćinstava. Mnogo puta se dogodi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to učinili, pa ponovo uključite kuvalo…

Naše bake su uvek sugovorile kako vodu koja se dugo kuvala za kafu, valja baciti pa sipati drugu. I one su znale da tu nešto ne valja….

Pogledajte i Kako da očistite električno kuvalo od kamenca 

Umesto da se rešite štetnih materija – dugim prokuvavanjem ili višestrukim prokuvavanjem povećavamo njihovu koncentraciju! Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcijuma koji onda dovodi do kamenaca u telu, kada se takva voda konzumira češće.

Evo šta se povećava prekuvavanjem i duplim prokuvavanjem vode:

Arsen

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa čak i do raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su kancerogeni– pogubni za jajnike, creva, bešiku, gušteraču, stomak, izaziva leukemiju…

Fluorid

Neka naučna istraživanja su potvrdila da flourid utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i koeficijenta inteligencije kod dece.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Haber.ba