Maslac je jedna od najboljih namirnica koju uvek imamo kod kuće i ako ništa drugo, primamljivo će se rastopiti na toploj kriški hleba. Osim toga, nezaobilazan je sastojak mnogih poslastica ili jela, samo ako znate kako ga pravilno koristiti.

U mnogim receptima preporučuje se da maslac bude na sobnoj temperaturi pre kuvanja, a ako ste zaboravili da ga na vreme izvadite iz frižidera probajte ovaj trik. Zagrejte vodu u posudi u mikrotalasnoj pećnici, izbacite vodu i toplom posudom poklopite komad maslaca pa će se brže otopiti. Trik za koji verovatno znate je onaj da ga odmah isečete na manje komade pa će pre postići sobnu temperaturu.

Pročitajte i Kako da napravite domaći puter

Takođe, mnogi nisu sigurni kada je maslac dostigao sobnu temperaturu. Stručnjaci kažu da jedan duguljasti komad maslaca neće puknuti ako ga počnete lagano savijati, a ako pukne, znači da još nije dosegao sobnu temperaturu.  

A kada vam trebaju hladni komadići maslaca za razne hrskave korice na kolačima, možete ga uzeti direktno iz frižidera, narendati i odmah iskoristiti. 

Pogledajte i Kako da napravite sir maskarpone

Ako ste ga predugo držali na kuhinjskom pultu i žao vam je da višak propadne, stavite ga u posudu, a zatim je uronite u drugu posudu s ledenom vodom kako bi se što pre stegao.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal