Čaj od šipurka iz kojeg nisu izvađene semenke, ili čaj samo od semenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod peska i kamena u žuči.

Pogledajte i Napravite sirup od šipka koji čuva vaše zdravlje

Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i semenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuvaju oko 45 minuta.

Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mleka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri – dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer obezbeđuje dodatnu snagu, a onima koji su nemoćni, posle operacije ili teške bolesti.

Pogledajte recept za Pekmez od šipuraka

Od semenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lek protiv groznice, crevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Stil