Čaj od šipurka iz kojeg nisu izvađene semenke, ili čaj samo od semenki (75 g za 1/2 l vode) izvanredno je sredstvo za ublažavanje bola, a pomaže i kod peska i kamena u žuči.
Pogledajte i Napravite sirup od šipka koji čuva vaše zdravlje
Dobro oprani, a potom osušeni plodovi i semenke usitne se i stave u hladnu vodu da odstoje nekoliko sati, a onda se u istoj vodi kuvaju oko 45 minuta.
Potom se tom uvarku doda malo meda, cimeta, mleka i nekoliko gorkih badema, kad još jednom uvri – dobija se aromatičan, veoma ukusan čaj, koji se preporučuje starijim ljudima jer obezbeđuje dodatnu snagu, a onima koji su nemoćni, posle operacije ili teške bolesti.
Pogledajte recept za Pekmez od šipuraka
Od semenki opranih od dlačica i potom osušenih priprema se čaj koji je lek protiv groznice, crevnog katara, bolesti mokraćnih kanala, velikog kašlja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus