Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 lekovitih svojstava patlidžana

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Od ovog povrća nastaju prave kulinarske čarolije, ali je patlidžan i veoma zdrava namirnica.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primenjuje i u medicinske svrhe.

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reume, opekotina kože pa čak i raka.

U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.

U mnogim istočnim kulturama vrlo je cenjen čaj od sveže ili osušene kore patlidžana.

Poznata je i primena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala. 

Pogledajte i Namirnice koje snižavaju nivo holesterola

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina). 

Bogato je i mineralima kalijumom, kalcijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom.

Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Poseban interes naučnika izazvao je nasunin - fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog delovanja. Dokazano je da ovaj sastojak pospešuje izlučivanje viška gvožđa iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Takođe, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka i suzbijanju rasta i širenja ćelija raka. 

Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju. 

Sok isceđen iz patlidžana je odlično sredstvo za podsticanje mokrenja i izvrsna pomoć kod malokrvnosti i srčanih tegoba. 

Pročitajte i 6 recepata za jela sa plavim patlidžanom

Pomaže u kontroli dijabetesa  

Već vekovima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa.

Moderna naučna istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok procenat vlakana.

Delotvoran u regulisanju telesne težine

Patlidžan je povrće s niskim procentom ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šoljici. Bogat je vlaknima zbog čega produžava osećaj sitosti.

Prema nekim istraživanjima hlorogenična kiselina prisutna u plodu delotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga.

Pogledajte i Domaći lek protiv šećerne bolesti i za brže mršavljenje

Ublažava probavne tegobe

Gorke materije u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca i ostalih želudačnih i crevnih tegoba.

Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja celog probavnog sistema. 

Smanjuje hivo holesterola u krvi

Hlorogenična kiselina učestvuje u snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) holesterola.Nasunin je također od velike važnosti jer prema tvrdnjama naučnika pomaže u prevenciji nastanka lošeg holesterola.

Usporava rast tumora

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka.  

Studija objavljena 2005. godine u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih vena iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja ćelija tumora.

Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, hlorogenična kiselina iz patlidžana je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.

Pogledajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka

Štiti od virusa

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima hlorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.  

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: alternativa-za-vas.com

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti