Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primenjuje i u medicinske svrhe.
Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reume, opekotina kože pa čak i raka.
U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida.
U mnogim istočnim kulturama vrlo je cenjen čaj od sveže ili osušene kore patlidžana.
Poznata je i primena obloga od lišća biljke ili mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.
Pogledajte i Namirnice koje snižavaju nivo holesterola
Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folna kiselina).
Bogato je i mineralima kalijumom, kalcijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom.
Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.
Poseban interes naučnika izazvao je nasunin - fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog delovanja. Dokazano je da ovaj sastojak pospešuje izlučivanje viška gvožđa iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Takođe, prema nekim studijama ovaj antioksidans ima veliki potencijal u prevenciji raka i suzbijanju rasta i širenja ćelija raka.
Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju.
Sok isceđen iz patlidžana je odlično sredstvo za podsticanje mokrenja i izvrsna pomoć kod malokrvnosti i srčanih tegoba.
Pročitajte i 6 recepata za jela sa plavim patlidžanom
Pomaže u kontroli dijabetesa
Već vekovima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa.
Moderna naučna istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok procenat vlakana.
Delotvoran u regulisanju telesne težine
Patlidžan je povrće s niskim procentom ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šoljici. Bogat je vlaknima zbog čega produžava osećaj sitosti.
Prema nekim istraživanjima hlorogenična kiselina prisutna u plodu delotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga.
Ublažava probavne tegobe
Gorke materije u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca i ostalih želudačnih i crevnih tegoba.
Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja celog probavnog sistema.
Smanjuje hivo holesterola u krvi
Hlorogenična kiselina učestvuje u snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) holesterola.Nasunin je također od velike važnosti jer prema tvrdnjama naučnika pomaže u prevenciji nastanka lošeg holesterola.
Usporava rast tumora
Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka.
Studija objavljena 2005. godine u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih vena iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja ćelija tumora.
Prema istraživanju američkog Ministarstva poljoprivrede, hlorogenična kiselina iz patlidžana je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji su uzročnici raka.
Pogledajte i Mešavina ovih začina je odlična prevencija raka
Štiti od virusa
Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima hlorogenične kiseline može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: alternativa-za-vas.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem