Pre uzimanja lekova za holesterol, pokušajte da ga smanjite prirodnim putem - vežbanjem, unosom vlakana, lekovitim biljem, kao i mediteranskim tipom ishrane.
Jabuka je neprijatelj LDL holesterola
LDL holesterol, koji se još naziva i lošim holesterolom uzrokuje stvaranje naslaga i povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od načina smanjenja njegovog nivoa je svakodnevno jedenje jabuka. Jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, koja smanjuju apsorpciju masti u organizam i podstiču njihovo izbacivanje, piše WebMD.
Orašasti plodovi
Bilo da je reč o orasima, bademima, lešnicima, indijskim oraščićima ili bilo kojim drugim orašastim plodovima, te zdrave grickalice odlične su za snižavanje lošeg i povećavanje dobrog holesterola. Najbolje je jesti one koje nisu obrađene i dodatno soljene, a bogate su vlaknima i vitaminima E, koji imaju odlično delovanje na kardiovaskularno zdravlje.
Pogledajte i Napitak koji snižava nivo holesterola i triglicerida
Beli i crni luk
Osim što snižavaju nivo ukupnog holesterola, ovo povrće podiže nivo onog dobrog za oko 30 odsto zahvaljujući fitonutrijentima koje sadrže. Beli i crni luk se od davnina koriste u prevenciji srčanih bolesti, jer poboljšavaju cirkulaciju i izlučivanje viška masnoća iz krvi, a stimulišu i jetru i bubrege na rad.
Riba
Niskokalorično, puno proteina i omega 3 masnih kiselina, riblje meso bi se kod onih s povišenim nivoom holesterola trebalo naći na jelovniku barem tri puta nedeljno. Najbolji odabir je plava riba, a dokazano je da redovan unos ribe snižava nivo triglicerida u krvi.
Soja
Baš poput ribe, soja je bogata proteinima koji za razliku od onih u mesu ne doprinose povećanju nivoa lošeg holesterola u krvi. Ako proizvode od soje unosite tri puta nedeljno, nivo ukupnog holesterola se može smanjiti oko 10 odsto, pokazuju studije.
Avokado
Ova egzotična namirnica sve se češće savetuje onima s povišenim holesterolom jer sadrži oleinsku kiselinu, koja deluje na smanjenje LDL holesterola. Bilo da ga jedete u salati, umaku, samoga ili pak koristite ulje od avokada, njegove dobrobiti biće pojačane ako pritom ne unosite brzu hranu.
Čajevi
Čaj od koprive, kadulje, zeleni čaj i mešavine koje sadrže anis, maslačak i majčinu dušicu poznate su po svom detoksikacijskom učinku. One podstiču jetru na rad, koja pak pojačano eliminiše masnoće i sprečava njihovo taloženje. Svaki dan popijte jednu do dve šoljice biljnog čaja na dan za najbolji učinak.
Maslinovo ulje
Nezasićene masnoće iz maslinovog ulja najvažniji su faktor dugovečnosti onih s mediteranskim tipom ishrane. Životinjske masnoće bogate su transmasnim kiselinama koje povisuju LDL holesterol, dok će ga maslinovo ulje smanjiti i povećati nivo onog dobrog.
Čaša crnog vina
Uz obrok možete popiti čašu crnog vina koje obiluje antioksidansima i čuva srce. Ipak, ključ je u umerenosti, a dokazano je da oko 1,5 dcl crnog vina na dan snižava nivo LDL holesterola za oko osam odsto.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: 24sata.hr
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom