Maslinovo ulje je obeležje mediteranske ishrane, čiji je ukus fenomenalan, a odavno je hvaljeno i zbog svojih zdravstvenih pogodnosti na čitav organizam. Ali šta se dešava kada želite da dodate npr kromiriće pržene u dubokom ulju vašem jelu? Da li onda treba da prekinete celu ideju "zdravog" prženja i jednostavno naručite brzu hranu?
Ispostavlja se da možete pržiti u maslinovom ulju uz zadržavanje namirnica zdravim. Trik je samo grejanje ulja na pravoj temperaturi. Ulja su dinamične prirode, a njihov hemijski sastav je pod uticajem toplote. Da biste brzo ispržili određenu hranu, zagrejte ulje između 180 i 190 stepeni (koristite kuhinjski termometar).
Pogledajte i Greške koje pravimo s maslinovim uljem
Neki veruju da tačka dimljenja maslinovog ulja padne ispod ove idealne temperature za prženje i to može biti istina o masovnoj proizvodnji nekvalitetnog ulja. Dobar kvalitet maslinovog ulja bez nečistoća, međutim, ima tačku dimljenja iznad 190 stepeni. Dakle, dokle god je vaš tiganj na pravoj temperaturi, možete bez problema uživati u prženju omiljenih namirnica.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus