Maslinovo ulje je obeležje mediteranske ishrane, čiji je ukus fenomenalan, a odavno je hvaljeno i zbog svojih zdravstvenih pogodnosti na čitav organizam. Ali šta se dešava kada želite da dodate npr kromiriće pržene u dubokom ulju vašem jelu? Da li onda treba da prekinete celu ideju "zdravog" prženja i jednostavno naručite brzu hranu?
Ispostavlja se da možete pržiti u maslinovom ulju uz zadržavanje namirnica zdravim. Trik je samo grejanje ulja na pravoj temperaturi. Ulja su dinamične prirode, a njihov hemijski sastav je pod uticajem toplote. Da biste brzo ispržili određenu hranu, zagrejte ulje između 180 i 190 stepeni (koristite kuhinjski termometar).
Pogledajte i Greške koje pravimo s maslinovim uljem
Neki veruju da tačka dimljenja maslinovog ulja padne ispod ove idealne temperature za prženje i to može biti istina o masovnoj proizvodnji nekvalitetnog ulja. Dobar kvalitet maslinovog ulja bez nečistoća, međutim, ima tačku dimljenja iznad 190 stepeni. Dakle, dokle god je vaš tiganj na pravoj temperaturi, možete bez problema uživati u prženju omiljenih namirnica.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu