Zbog svih navedenih sastojaka, šipak je izuzetno zdrav za organizam i trebalo bi ga konzumirati. Obično to radimo tako što od šipka pravimo čaj.
Međutim šipak možemo iskoristiti i za pravljenje sirupa.
Sve što vam je potrebno je jedan kilogram šipka i jedan kilogram smeđeg šećera.
Pogledajte recept za Pekmez od šipuraka
Šipak očistite od peteljki i vrhova pa u tegle poređajte red šipka, red smeđeg šećera do vrha. Ostavite preko noći, ujutro sve izmešajte, i ostavite još pola dana. Nakon toga u blenderu sameljete i procedite.
Sirup čuvajte u sterilizovanim bocama.
Sirup konzumirajte razblažen s vodom, a možete koju kap dodati i u kolače.
Kao preliv za palačinke je tekođe izvrstan.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem