Da li i vi nakon uživanja u ukusu banane jednostavno bacite koru u kantu za smeće?Ljudi u mnogim zemljama to ne rade jer i ovaj deo voća koriste u ishrani i iskorišćavaju sve blagodeti koje kora pruža.
Dok je unutrašnjost mekana i slatka, kora banane je tvrđa i gorka pa i nije baš ukusna. Ipak, nju možete dodati smutijima ili kuvati, peći i pržiti najmanje 10 minuta. Zagrevanjem se kora omekšava pa se lakše žvaće i vari. Takođe, što je banan zrelija, kora je tanja i mekša. To je zbog toga što se prirodni biljni hormon etilen ispušta dok banana zri. Etilen reaguje sa šećerom i vlaknima u kori i menja njihovu strukturu, pa tako kora postaje vremenom mekša.
Hranljive vrednosti kore banane
Kora banane sadrži vitamine B6 i B12, kao i magnezijum i kalijum. Pored toga, kora je bogata i vlaknima i proteinima.
Pogledajte i 14 korisnih namena kore od banane
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem