U Srbiji gotovo da ne može da se zamisli obrok bez hleba, a u svakom kraju zemlje se primenjuju različiti recepti. 

Evo nekoliko načina pripreme ukusnog domaćeg hleba

Šumadijski hleb

Potrebno:

- kilogram i po brašna

- kašičica soli

- kašičica sode bikarbone

- malo mlake vode

Izrada:

Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva. Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni Celzijusovih dok ne dobije zlatastu boju. Propadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.

Pogledajte i Kako da napravite savršeno lisnato pecivo Johan (VIDEO)

Beogradski hleb

Potrebno:

- šolja belog brašna

- šolja integralnog brašna

- šolja ražanog brašna

- 10 grama suvog kvasca

- šolja mlake vode

- supena kašika soli

- supena kašika šećera

Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena. Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom - unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje. Napravite veku i pecite je u podmazanom plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.

Valjevske veknice

Potrebno:

- pola kilograma brašna

- 25 grama kvasca

- kašičica šećera

- pola kašičice soli

- pola šolje mlake vode

Priprema:

Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.

Pročitajte i Kako da napravite domaće žu-žu pogačice (VIDEO)

Hleb koji miriše

Potrebno:

- 500 grama belog brašna

- 250 grama crnog brašna

- dve kašičice soli

- tri kašike suvog bosiljka

- paketić svežeg kvasca (ili suvi kvasac)

- kašičica šećera

- decilitar ulja

Priprema:

Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostaviti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Mondo